Директните плащания - според размера на стопанството

Новините

18-09-2014, 17:29

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Лиляна Павлова: ГЕРБ има ясна визия как парите от европрограми да стигат до малките земеделски производители

Ние нямаме претенцията да разбираме от всичко, но имаме най-добрият отбор от експерти в отделните сектори. Така Лиляна Павлова откри срещата със земеделските производители във варненския регион, която се проведе в община Ветрино. По нейна покана в срещата взе участие и Десислава Танева, водач на листата на ГЕРБ в Сливен. В дискусията се включи и Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието в правителството на Бойко Борисов.

„В управленската програма на ГЕРБ има три стълба, без които не можем да вървим напред. Първият предвижда да запазим най-ниските данъци в ЕС, за разлика от намеренията на БСП. За нас е важно хората да разполагат с по-големи доходи, а не те да бъдат преразпределяни от държавата изцяло по нейно усмотрение. Вторият стълб в управленската ни програма е отблокирането на спрените европейски пари, които са изключително важни за всички. Иначе, вместо да започнем усвояването на европейските пари от новия програмен период, безвъзвратно ще пропуснем още една година”, отбеляза Павлова. Не на последно място тя открои и значението на инфраструктурата за развитието на страната. „Без пътища няма икономика. Ще завършим магистрала „Хемус“, увери Лиляна Павлова присъстващите на форума над 200 земеделци. Тя бе категорична, че по отношение на земеделието ГЕРБ има много ясна визия как да направи така, че ресурсът на европрограмите да стигне до малките и до истинските производители.

„Земеделието трябва да е пазарно ориентирано, а не сектор, който да работи на принципа на социалното подпомагане”, заяви на свой ред Десислава Танева. По думите й „фундаментът в земеделието за нас е зърнопроизводството, което има показатели, конкурентни на средноевропейските фермери”. „Това трябва да постигнат и останалите сектори в отрасъла”, посочи Танева. „С национална подкрепа предвиждаме нотифициране на допълнителни държавни помощи за подпомагане на земеделски производители за временно наемане на работници по отделни кампании. Подобна система действа изключително ефективно във Франция”, уточни Танева. Тя подчерта необходимостта от основна актуализация на нормативната уредба за поземлените отношения, така че законодателството да не пречи на земеделските стопани.

„Да се възполваме максимално от гъвкавостта по директните плащания в земеделските региони! Бяхме първите, които излязохме с политическа позиция за това. Още в парламента се обявихме против т.нар. „схема Местан“ – плащане на равна сума на всички стопани. Това е най-голямата грешка и порок на концепцията за директните плащания. Хубавата новина е, че схемата може да бъде променена в посока да се получава според размера на стопанството и само от собствениците, които реално обработват земята. Трябва да пресечем практиката собственици на земя да получават пари, независимо дали обработват площите, изтъкна още Танева и допълни, че ГЕРБ стои на позицията за преразпределени плащания.
„Това, което не направихме, но смятаме, че трябва да направим при нов мандат, са инвестициите в хидромелиоративните структури на държавата”, каза Десислава Танева. Според нея трябва да се продължи и политиката за оказване на държавна помощ да се ползва отстъпка от акциза на горивата за селското стопанство. „По линия на електронното правителство планираме заявленията за подкрепа да се подават онлайн, а не да се ходи на място”, каза още Танева.