Съдът отхвърли жалбите на търговци от ул. "Моряшка"

Животът

17-09-2014, 08:00

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът имал право да нареди събаряне на магазините върху дерето

Две идентични жалби е отхвърлил Варненският административен съд през септември. Те са срещу заповедта на кмета Иван Портних за събаряне на пазара на ул. "Моряшка", построен върху самото дере в южната част на "Аспарухово". Жалбоподателите са собственици на магазини с номера 1 и 11.

Според съда въпросните търговски обекти попадат в зоната, за която в 00.00 часа на 20 юни 2014 г. е обявено бедствено положение. Законът за защита от бедствия регламентира, че при обявено бедствено положение като необходими мерки могат да се предприемат временното извеждане на лица, домашни и селскостопански животни и изнасяне на имущества от определената територия, забрана за влизането, пребиваването и движението в определени места или територии, включително евакуация и/или разсредоточаване, както и незабавно извършване на строежи, строителни работи, теренни преустройства или отстраняване на строежи за намаляване или предотвратяване на заплаха, произтичаща от бедствието, припомнят магистратите.

Освен това по закон всяко физическо лице е длъжно да съобрази поведението си, да допусне при необходимост от провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи влизането на спасителни екипи и техника, извършване на теренни преустройства, изграждане на съоръжения за защита от рискови фактори, разчистване на поземлен имот и отстраняване на сгради или техни части, съоръжения и насаждения, когато е собственик, ползвател или управител на недвижимия имот, като надделяващ в случая е общественият интерес, свързан с отстраняване на последиците от възникналото бедствие и предотвратяване на опасността от нови такива.

Това дава основание на съда да не допусне разглеждане на жалбата, тъй като по изборените причини заповедта на кмета не подлежи на съдебен контрол.

Доказателствата за собственост и законност на изградените постройки не могат да бъдат използвани за отманя на заповедта по отношение на цитираните имоти, а собствениците трябва да потърсят обезщетение по реда за обезщетяване на физически и юридически лица за реално причинените им вреди при или по повод извършването на нормативноустановени действия за защита при бедствия - право, регламентирано от Правилника за организацията и дейността на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.