Община Варна ще плаща наполовина за улично осветление

Мисия Варна

16-09-2014, 10:59

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общината може да икономиса милиони от нови цени на тока

Нов договор за доставка намалява цената от 550 000 на 280 000 лева годишно

Повече от година след като започна процедурата по излизане на свободния пазар за доставка на еленергия Община Варна най-после успя да сключи първия договор на нова цена.

"Победа! Община Варна излезе на свободния пазар на електроенергия. След много спънки проведохме процедура и сключихме договор отново с Енерго-Про, но на много по-ниска цена. В резултат: част от уличното осветление, с консумация около 2,85 млн. киловатчаса, ни струваше годишно около 550 000 лв., а сега ще ни струва двойно по-малко - приблизително 280 000 лв.", съобщи преди минути кметът Иван Портних през социалните мрежи.

Засега това е първият договор от всички потребители на еленергия, които се заплащат от общинския бюджет. Общо разходите на Община Варна за ток възлизат на 5 млн. лв. всяка година. Според Иван Портних тази сума може да намалее с над 20% при обявяването на конкурс за доставка и общината да икономисва над 1 млн. лева годишно. При вече сключения договор - за уличното осветление, икономията е близо 50%.

Община Варна започна процедурата по излизане на свободния пазар още в края на миналото лято, но се сблъска с доста проблеми като неясни партиди, липсващи или стари електромери, както и от явното нежелание на „Енерго-Про” да предоставят бързо нужната документация.

Очаквайте подробности.