Емигрираха лекари, колкото за половин „Пирогов”

Животът

16-09-2014, 08:24

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Саудитска Арабия и Обединените емирства наддават за наши специалисти

Лекари колкото за половин „Пирогов” са напуснали страната само за девет месеца, от началото на годината досега. Толкова удостоверения за работа в чужбина, без които медик не може да подпише договор там, е издала съсловната организация.
За това време сме подписали 400 удостоверения, което е значително повече, отколкото през 2013-а, когато за дванадесет месеца издадохме такъв документ на 600 колеги. Това съобщи главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков. Особено плашеща е тенденцията, че от 2010-а насам колкото се дипломират, толкова и напускат.
Най-много мозъци с бели престилки изтичат към Германия, която е предпочитана не само заради неколкократно по-високите заплати, но и изключително атрактивни условия за специализации. За разлика у нас, където специализантът държавна поръчка работи в болница 4 години и получава около 450 лв., не му върви трудов стаж, нито пенсионни и здравни осигуровки, защото е на договор за обучение, а не на трудов, германската държава му дава стартово месечно възнаграждение от 2000-2500 евро. Осигурява му се и безплатна специализация.
Обединеното кралство и Франция са другите любими дестинации на младите ни лекари, дори на тези без специалност.
В Ирландия например, в която сега има глад за медици, за лекар с минимум две години стаж, без специалност и английски език, се дава заплата между 2500 и 4000 евро на месец чисто, след данъчните удръжки. Същевременно му се осигурява курс по език.
В Германия, ако медикът има 4 години стаж по специалността, месечното му възнаграждение след данъчните удръжки е 6000 евро
Освен това работодателят поема неговите разходите за административни и други дейности, свързани с преместването му там, както и безплатно жилище и мебелировка.
В момента клиника в Лондон търси лекари без специалност, достатъчни са 2 години работа, с английски език, както и джипита. Общопрактикуващите доктори там взимат годишно 60 000 – 70 000 паунда, като при преместването и настаняването там им се дават още 5000 паунда. У нас общопрактикуващите с листа от пациенти 2000 души, след като платят на медсестрата, наемат и консумативите, печелят малко над 2000 лева.
Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия наддават за наши лекари, тъй като те са обучени добре и следят новостите в медицината. Освен това младите владеят по няколко езика, казаха още от БЛС. Стартовата (нетна) заплата в Обединените арабски емирства е 9200 евро. Осигуряват им се още безплатни самолетни билети за семейството, покриват се разходите са транспорт, апартамент и образованието на децата.
Предложения за лекари валят и от Саудитска Арабия, която търси не само лекари със специалност, но и медицински сестри, физиотерапевти, лаборанти и болнични фармацевти. Там докторите също започват минимум с 9000 евро.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"