БЛС: Държавата да плаща пълна вноска за чиновниците

Новините

12-09-2014, 09:11

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще настояват за това при преговорите с НЗОК за новия рамков договор

Пълна здравна вноска от 8%, а не наполовина – от 4 на сто, да плаща държавата за осигуряването на държавните чиновници, съдиите, полицаите, военнослужещите, учениците, студентите, пенсионерите и социално слабите. За това ще настояват от БЛС по време на преговорите с НЗОК за новия рамков договор за 2015 година, които стартират днес, съобщи за „Монитор” д-р Цветан Райчинов ­ председател на съсловната организация.

 

Около 100 млн. лв. ще се вливат всяка година в осигурителната институция от плащането на пълния размер на вноските, показват прогнози на Българската стопанска камара.

 

Допълнителни 117 млн. лв. с актуализация на бюджета на касата ще бъдат поискани също така от новите народни представители веднага след изборите на 5 октомври, за да не излезе НЗОК съвсем на червено до края на годината. Последната актуализация от 225 млн. лв. бе гласувана от бившите депутати дни преди разпускането на НС. Съсловната организация на лекарите ще настоява занапред актуализациите да влизат с конкретни цифри в самия годишен бюджет на НЗОК, за да е ясно колко може да се разпростира в плащанията институцията.

 

За извеждане на манипулации и по-рутинни лечения от болничната в доболничната помощ, за да се спестят пари за клинични пътеки, ще настоява още БЛС. По мнение на лекарите например ваденето на сливици, когато няма индикации за усложнения, може да става при лекар специалист, без човек да бъде хоспитализиран. По-леки травми при падания също можело да преминат към доболничната помощ. В момента експерти от различни специалности подготвят списък с конкретните предложения. Така спестените пари ще могат да покрият нова клинична пътека за лечение на урологични заболявания с робота „Да Винчи”. Пътека за опериране с него засега има само за гинекологични заболявания. БЛС ще поиска също така касата да плаща по конкретни клинични пътеки за анестезиологичните дейности при операции и за клиничната патология. Сега за тях се отделят пари от пътеката на основното заболяване, по което е лекуван пациентът.