Дебатът за Варна: Господа, вие от кой град сте кандидати?

Мисия Варна

10-09-2014, 13:03

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Водачи на листи демонстрираха явно непознаване на проблемите на града, чиито представители искат да бъдат

Първият дебат за Варна в тази предизборна кампания вече е факт. BTV събра на площада пред Окръжния съд водачите на листите с най-големи шансове да излъчат представители на града в Народното събрание.

Въпреки дежурната говорилня и заглушаващите дебата викове на агитките, стана ясно едно: голяма част от лидерите нямат представа за проблемите на Варна, от какво има нужда тя, какво вълнува варненци. Имаше и такива, които май не знаеха и в кой град се намират всъщност. Така например водачът на листата на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Валентин Касабов бързо заряза опитите да се придържа към варненската тема, която явно му е доста чужда, и започна да говори за родния си Бургас. Единственото, което Николай Бареков от ББЦ пък успя да каже на тема "Варна", беше, че улиците в "Аспарухово" щели да се ремонтират след пряко договаряне с изпълнителя, без конкурс, въпреки че процедурата по Закона за обществените поръчки за избор на фирма за улиците и тротоарите в пострадалия от потопа квартал от месец е обявена на страницата на Общината.

Темата "Аспарухово" беше избрана от bTV за водеща в дебата и това даде тон за нападки кой какво е свършил, трябвало да свърши и върши в момента за бедстващите райони. "Правителството Орешарски не отпусна и 1 лев за бедстващия район "Аспарухово". Къде бяха военните?", попита риторично Лиляна Павлова от ГЕРБ, обръщайки се към бившия министър на отбраната в кабинета Ангел Найденов, който сега е водач във Варна с листата на БСП. "Сред крясъците и опитите да бъдем популисти, губим най-важното. Десета година в България има наводнения и жертви. Администрация, която прави всичко друго, но не се грижи за проблемите на хората. Същото е в здравеопазването и образованието. След като стане това, няма правосъдие и няма виновни. Има един проблем – няма закон и няма правила, които да са еднакви за всички. Еднакви за българи, турци, за християни и мюсюлмани", подчерта Радан Кънев от Реформаторския блок.

"Почистваме в засегнатите райони от бедствието, защото основната ни визия е да помогнем на хората в беда. Ще има достатъчно време за кампания", мотивира Павлова решението на партията да помогне на пострадалите в наводнените региони на страната. По думите й не е важно как политическите опоненти на ГЕРБ оценяват тази помощ, а какъв е резултатът за хората, на които подадоха ръка кандидати за депутати и симпатизантите на партията", коментира тя в отговор на нападките на Бареков. Според нея не е необходимо създаване на министерство на бедствията, "министри и зам.-министри, а да има техника и адекватна реакция на място". Водачката на ГЕРБ изтъкна, че разчита на европейската солидарност за реакция при бедствия, а по повод финансовото състояние на държавата бе категорична, че нереалистичният републикански бюджет няма как да бъде изпълнен и води до финансов колапс. "Енергетиката е блокирана, а в момента в държавата няма средства дори за елементарни текущи разходи", заключи Лиляна Павлова.

На думите й няколко пъти реагира Йордан Цонев от ДПС, който по време на целия дебат повтаряше, че бюджетът е щял да бъде изпълнен и няма проблем с финансовото състояние на държавата. Той не смени рефрена и след излъчен от телевизията репортаж за купувани от партията му гласове в Каменар.

Ангел Найденов от БСП пък опита да върне разговора към светлото минало на родното корабостроене, но беше прекъснат от водещия Антон Хекимян, за да мине дебатът към по-актуални теми. Найденов пробва да отговори на въпроса "Какво правителството на Орешарски, подкрепяно от неговата партия, е направило за града", като припомни за 50-те млн. лева, отпуснати на Варна от фонда за развитие на регионите. Той беше контриран от Лиляна Павлова, която беше категорична, че тези пари са само на хратия и нито 15 млн. за ново пристанище, нито 30 млн. за съдебна палата са били реално преведени.

Павлова изложи приоритетите за Варна, залегнали в управленската програма на ГЕРБ: "Окончателно завършване на магистрала "Хемус", реализиране на проектите за модернизация и разширяване на пристанище Варна–Изток заедно с отваряне на зоната при Морска гара за жителите и гостите на Варна и повече европейско финансиране за благоустрояването на града и региона".

"Само за година във Варна са инвестирани над 150 млн. лв. за нов автобусен транспорт, нови тролейбуси, нови ремонтирани улици. Намерено е решение и на проблема с недостига на места в детските градини. Работи се по проект за развитие на централната градска част", припомни Павлова постигнатото от община Варна в лицето кмета Иван Портних.

На въпрос на гражданин за състоянието на панелките тя отговори: "В управленската програма на ГЕРБ са заложени 2 млрд. лв. за мащабно саниране на еднофамилните жилища, за безвъзмездно саниране на всички блокове. С мерките за енергийна ефективност разходите на домакинствата ще намалеят с 50%. Това са средства, които хората ще могат да инвестират в икономиката. В този смисъл енергийната ефективност означава топли домове, по-ниски сметки и работа за дребния и средния бизнес".

Запитана за участието на ГЕРБ в евентуални коалиции след изборите на 5 октомври, тя бе категорична, че първо хората трябва да подредят партиите в Народното събрание, на които гласуват доверие. "Важното е да има висока избирателна активност, а тези, които влязат в парламента, да седнат и с разумни доводи да работят за стабилността на България", допълни водачът на варненската листа на ГЕРБ. На фона на размяната на остри реплики между участниците в дебатите, тя призова за разумен диалог и обединение в името на България. "Трябват ни работещ парламент, стабилно правителство, държавата да бъде близо до хората и да стимулира инвеститорите", подчерта Лиляна Павлова.

На въпрос на варненка, която предизвика участниците в диспута да разкрият кои са олигарсите, които ги подкрепят, Павлова бе категорична: "За ГЕРБ не стои на дневен ред въпросът за задкулисие и олигархия. Ние имаме ясна управленска програма и ясен екип, предвождан от Бойко Борисов". Това е нашата партия. Поемаме ангажименти само за това, което може да изпълним".