Бактерии пречистват въздуха у дома

Животът

10-09-2014, 05:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Техниката за пречистване се нарича биокапсулиране

Традиционно се смята, че бактериите са нещо мръсно и дори опасно. Но млада българка е развила иновативна концепция, в която бактериите са влезли в ролята на чистачи на въздуха. Чрез приема на въглеродни молекули живите микроорганизми пречистват въздуха и премахват неприятните миризми, като това става по естествен път, без химични препарати.

Проектът на Алеся Иванова се казва LIO и е сред фаворитите в конкурса Electrolux Design Lab 2014. Идеята на Алеся е една от 35-те избрани измежду 1700 проекта от цял свят.

Как работи?
Методът е сравнително нов в борбата със замърсяването и все още не е комерсиализиран. Техниката за пречистване се нарича биокапсулиране, което представлява вграждане на бактерии във филтри. На външен вид LIO наподобява пълен с вода аквариум, вграден в стена на помещение. Във водата вместо риби ще плуват балончета пречистен въздух. Системата ще бъде адаптирана да работи и с почва.

Една стена ще е достатъчна, за да пречиства въздуха в апартамент от около 100 квадрата. Но при положение че вратите на стаите са отворени. За по-големи жилища или такива с много помещения, изолирани помежду си, ще бъде необходима и втора инсталация в друга стая.

Мръсният въздух ще се вкарва във филтъра чрез вентилационна система, инсталирана под съоръжението. За да бъде максимално екологично, системата ще работи с много малки количества електроенергия. Пречистеният кислород ще влиза безпроблемно в стаята през горния отвор на аквариума.

Конвенционалните инсталации, които пречистват въздуха в големи помещения, струват хиляди левове и харчат много електроенергия. Според Алеся Иванова на фона на скъпите пречистватели на въздуха, реализацията на нейния проект би била сравнително икономична, а и екологична. Освен това поддръжката на аквариума ще е максимално улеснена.

“Проектът използва патентите на природата или иначе казано“крадем” от методите на животните и растенията, за да улесним човешкия живот”, каза пред “Труд” Иванова.

Идеята дошла на Алеся от предишен проект, при който трябвало да се зареждат мобилни телефони, като се използва енергията от електрическите риби-скат. Когато представила идеята за пречистващите бактерии, журито на конкурса било впечатлено от идеята за вплитане на природни елементи в технология за крайния потребител.