Външният министър: "Ислямска държава" заплашва националната ни сигурност

Новините

09-09-2014, 17:12

Снимка:

Дойче Веле

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

България - първа в картата на "Ислямска държава"

Всички държави членки трябва по някакъв начин да направим усилия, за да спрем тази чума

"Ирак не е далеч от нас. Ирак е тук. Ще имаме проблем с бежански поток. Военните успехи на самопровъзгласилата се ислямска държава не могат да бъдат подминавани по никакъв начин с лека ръка". Това коментира служебният външен министър Даниел Митов пред БНТ. 

Според него кризата там директно заплашва външните граници на Европейския съюз и националната ни сигурност.  "Не можем да останем пасивни, неутрални пред варварството. Всички държави членки трябва по някакъв начин да направим усилия, за да спрем тази чума. Това е безобразие, което няма как да останем безучастни към него", посочи той.

Министър Митов заяви още, че Русия носи тежка отговорност за дестабилизацията на Украйна, но Киев трябва да координира с Европейския съюз санкциите, които обсъжда. Според външния министър е важно възстановяването на диалога Русия-Украйна-ЕС, за да не се налагат нови санкции срещу Русия. Митов представи днес екипа и приоритетите си – работата около номинацията на комисар Кристалина Георгиева за втори мандат и подготовката и провеждането на изборите в чужбина. За тях ще отговаря зам.-министър Катя Тодорова.