Медицински екипи дежурят по плажовете до края на септември

Туризъм

09-09-2014, 15:14

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

10 лекари-реаниматори, трима фелдшери и 35 медицински сестри спасяваха удавниците това лято

Медицинските екипи на ДКЦ 1 "Света Клементина" ще дежурят на плажовете до края на септември. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Съгласно договорите с концесионерите екипите работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа. Реално три реанимобила в състав от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор започнаха обиколките още от 15 май и постоянно дежуриха в курортите Златни пясъци и Св Константин и Варна.

Медицински пунктове бяха разкрити на 26 плажа по цялата ивица от Златни пясъци до "Аспарухово". Тази дейност здравното заведение извършва от 2005 г., като постоянно увеличаваше пунктовете, като тази година за първи път имаше екип на плаж "Сахара 2" – Военно-почивен дом, където ставаха най-тежките инциденти. От началотона сезона постоянно работят общо 3 реанимобила – 2 за курортите и 1 за Варна, с шестима шофьори. Самите медицински екипи, заедно с тях, се състоят от 48 специалисти: 10 лекари-реаниматори, трима фелдшери и 35 медицински сестри, като са включени дългогодишни и с голям опит в работата на плажовете кадри, обясни д-р Иванов.

Навсякъде пунктовете са оборудвани с нужните консумативи и апаратура за сметка на здравното заведение. Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа както при водни, така и при неводни инциденти.
Отношенията с концесионерите са много добри, като те извършиха ремонтите на пострадалите през зимата медицински пунктове. Много добра е колаборацията и със спасителите по плажовете, както и с колегите от Бърза помощ.
Тази година лятото закъсня, слънчевите дни бяха по-малко, а морската вода студена и неподходяща за къпане. Вероятно и затова инцидентите бяха сравнително малко досега.

Първият инцидент бе още на 6 юни, когато между първа и втора буна във Варна бе спасена жена на около 26 години. Тя е скочила в морето с дрехите, което навежда на мисълта, че е направила опит за самоубийство. Извадена е от спасителите навреме и е откарана във Военна болница.
На 7 август на неохраняема зона в курорта Св. Константин в морето почина турист от Беларус, страдащ от много хронични болести, включително и епилепсия, която е причината за тежкия инцидент. Екипите са дошли бързо, приложена е пълна реанимация, но той е починал от епилептичния припадък още в морето.
Въпреки бурното море Илинден не успя да вземе жертва. Проблеми са имали екипите в курорта Св. Константин , когато на 2 август при червен флаг 50-годишен турист от русенско село многократно е влизал в морето, въпреки забраната. Екипите три пъти са го вадили, тъй като бил доста навътре в морето и е имало опасност от инцидент.

На 3 август са спасени двама давещи се, влезли навътре в морето при жълт флаг. На Трета буна във Варна е спасен 25-годишен младеж, и в "Аспарухово" – 12-годишно момче. Извадени са навреме от водата с втора степен давене, оказана им е пълна медицинска помощ и са откарани в болница след стабилизирането им.
В началото на септември имаше два инцидента – неводен и воден. Неводният бе на 1 септември, когато 58-годишен турист от Молдова, плажуващ с жена си на Св. Константин е починал под чадъра извън морето. Медицинските екипи са приложили пълна реанимация, но явно мъжът е получил силна сърдечна криза, най-вероятно инфаркт, и е откаран за аутопсия.

На следващия ден – 2 септември, на плаж "Сахара 2" в същия курорт медицинските екипи спасиха от удавяне 76-годишна германка в тежко състояние. Жената е влязла да се къпе при забранителен червен флаг и бурно море. Започва да се дави, нагълтва доста вода и е извадена с вече трета степен давене. Благодарение на бързата намеса на медицинските екипи, които са провели пълна реанимация повече от половин час, туристката била върната към живота и стабилизирана без опасност за живота. Откарана е за наблюдение в УМБАЛ "Св. Марина".

Това са по-тежките водни инциденти, но е имало и над стотина неводни инциденти. Това са основно хипертонични кризи, колабиране в горещините, алергични реакции от ухапване от насекоми и други. Това е рутинна дейност за медицинските екипи на ДКЦ 1 "Св. Клементина", като инцидентите са овладявани на плажа и не са допуснати уложнения, каза в заключение д-р Иван Иванов.