Изборите във Варна ще струват 213 000 лева

Мисия Варна

09-09-2014, 13:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Средствата за тези избори са със 17 000 лв. повече от предходните

"Пари няма, налага се да се оправяте с наличните!" В този дух ще премине утрешната среща на новия областен управител Стоян Пасев с кметовете на общини от варненска област, сподели самият той в интервю за Дарик тази сутрин. Новият губернатор коментира, че направеният отчет на Областна управа е показал, че средствата за тези избори са със 17 000 лв. повече от предходните. "Разпоределил съм разпределението на средствата, като община Варна ще получи най-голяма сума. Необходими са 51 000 лв. за възнаграждения на членовете на РИК и техническите сътрудници, както и 162 000 лв. за логистика по провеждането на изборите. Бедствията, които съпътстват нашия живот, дърпат от и без това празния бюджет."

Основната задача, която Пасев си е поставил при организирането на предстоящите избори, е да бъде пресечена търговията с гласове. Друг важен проблем е наличието на т.нар. "мъртви души“ в избирателните списъци. "Надявам се, че хората са надраснали тези 50 лв., които им предлагат партиите, за да купят техния глас. На евроизборите през май няма получен сигнал за купуване и продаване на гласове във Варненска област. Важно е да се справим и с проблема с мъртвите души. По последни данни за цялата страна процентът на присъстващи "мъртви души“ в избирателните списъци е 20%", каза Пасев.

Новият губернатор на Варна сподели, че най-обсъжданият проблем по време на срещата на премиера Близнашки с областните управители е бил техническото обработване на данните след изборите. Времето за обработване на един протокол трае около 18 минути, тъй като техниката е прекалено остаряла. "Знаем кои са слабите места от предните избори и ще наблегнем на бавното обработване на данните", коментира Стоян Пасев.

На утрешната среща с кметовете на всички общини от областта ще присъстват и директорите на Регионална дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" Тихомир Тотев и ОДМВР Варна – Николай Калчев.

"Ако новият кабинет ми възложи тази отговорност, мисля да продължа да изпълнявам функциите на областен управител и след предсрочните парламентарни избори през октомври", заяви още новият областен управител на Варна Стоян Пасев.

Пасев зае поста губернатор преди по-малко от месец, като наследи освободения от служебното правителство Иван Великов.