СК Аква спорт с отлично представяне в Mediterranean cup в Гърция

Варненки участваха в най-престижния форум за възраст девойки младша (13-15 г.), който се провежда в света

Варненския Спортен клуб Аква спорт представи страната ни на завършилото неофициално първенство по синхронно плуване Mediterranean cup, което се проведе в гръцкия град Александрополис от 4 до 7 септември. Варненци получиха правото да участват в надпреварата, след като станаха абсолютен шампион на България в този спорт. Събитието може да се определи като най-престижния форум за възраст девойки младша (13-15 г.), който се провежда в света.

Освен българския представител в шампионата участваха 208 състезателки от 26 държави от четири континента – Русия, Испания, Италия, САЩ, Швейцария, Египет, Гърция, Франция, Турция, Канада, Япония, Беларус, Холандия, Великобритания, Сърбия, Унгария, Германия, Чехия, Австрия, Южна Африка, Андора, Венецуела, Лихтенщайн, Словакия и Белгия.

Момичетата на СК Аква спорт се състезаваха в дисциплините соло, дует и ансамбъл комбинация. Александра Атанасова ни представи в солото и в дуета заедно с Мария Миронова, а в комбинацията участваха 10 състезателки – Александра Атанасова, Мария Миронова, Далия Пенкова, Радина Симова, Симона Димитрова, Йоанна Кирчева, Александра Дончева, Деница Димова, Добриана Йорданова и Калина Попова.

Треньор на отбора е Галина Георгиева, а страната ни бе представена и от двама международни съдии – Мария Бинева и Петя Георгиева.

Последното участие на България с ансамбъл в състезание от такъв ранг бе в далечната 1999 г. на Европейското първенство за жени в Истанбул.

Представянето на момичетата ни е повече от отлично. В конкуренцията на 14 ансамбъла, нашите завършиха 10-ти с резултат 66,2333. Резултатите обаче на осмия, деветия и десетия отбор са на практика еднакви, понеже разликите са твърде малки. Осмите – Турция са с резултат 66,400, а деветите – Германия са с резултат 66,3667. Това показва, че потенциалът на отбора е за още поне две места напред. Дали случайно или не, точно във финала на комбинациите нямахме назначен нито един съдия, при наличието на двама наши там. Турция и Германия имаха по един свой във финала на комбо.
Дори и в този му вид обаче, класирането ни е перфектно.

При дуетите и солото конкуренцията беше много по-сериозна. 22 дуета и 24 сола. В полуфиналите дуетът ни зае 15-то място с резултат 133,858 т. след отбора на Египет – 136,5087 т. Перфектната игра на нашите на финала позволи на варненки да изпреварят отбора на Египет с резултат 135,658 т.. На практика това класиране показва реалното ни място в световния елит. За финала обаче отпаднаха дуетите на Беларус, Великобритания и Унгария и така нашите стигнаха до крайното 11-то място при дуетите.

Солистката на варненци беше 16-та на полуфиналите с резултат 134,8977 пред Великобритания, Холандия, Австрия, Белгия, Германия, Чехия, Южна Африка и Андора. На финала Атанасова завърши с 12-ти резултат 135,331.