Преференциалният вот най-опасен за БСП и Реформаторите

Вътрешнопартийни лагери и коалиционни партньори ще се надцакват на 5 октомври

След феномена 15:15, с който изгоря Коалиция на България на евроизборите през май, преференциалният вот вече не е приумица на демократичния избор, а реална заплаха за лидерите, подредени - най-често под формата на парашутисти в листите. Опитът да се гласува преференциално се оказа фатален и за Меглена Кунева, която макар и водач на листата на Реформаторите, беше принудена да отстъпи мястото в Европейския парламент на Светослав Малинов от ДСБ.

На предстоящите парламентарни избори отново ще имаме право на преференциален вот. За разлика от вота през май сега водачите са по-превилегировани - всяка бюлетина без преференциален вот, ще се смята по презумпция за водача на листата, за която е дал гласа си избирателят.

Така водачите (във Варна те са в голямата си част лидери на партии: Волен Сидеров, Татяна Дончева, Николай Бареков, Радан Кънев - евентуално, след конгреса на РБ на 13 септември, на който ще бъде избран председател, Антония Първанова, Светослав Витков) ще получат преференциалния вот на всеки, не разбрал процедурата или не пожелал да избира сред личностите в листата, а само политическата сила. Освен това, ако на евровота бе достатъчно един кандидат да събере 5% от гласовете за неговата партия, за да излезе начело, то при гласуването за парламент аритметиката е много по-сложна. За да изплува на по-предни позиции, за кандидата трябва да са гласували поне 7% от избирателите на неговата формация. Така в партиите с повече избирателите разместването в листата е на практика невъзможно. Всичко това най-вероятно ще изостри битката за второто място, при това в партиите с резултат под 20 000 гласа във Варненско.

Във Варна Реформаторите имат макар и теоретичен шанс за 2-ма депутати. Основание за това дават резултатите от евровота, макар че при по-голямата очаквана активност на парламентарния вот, не се знае дали блокът ще успее да мобилизира нови избиратели извън твърдите ядра на партиите, от които се състои. Така или иначе след гарантираното място на Радан Кънев (при преминаване на 4-процентната бариера в национален мащаб, за което повечето социологически проучвания са положителни), ще станем свидетели на жесток сблъсък за второто място. В листата втори е Касим Дал, следва човекът на ДБГ Стелиян Гроздев. Четвърти е Явор Иванов от сдружение "Граждански блок". Петото място е за Христофор Христов от СДС. Шести е бившият кмет на Провадия Георги Янев в качеството си на представител на гражданската квота. След него е бившият председател на СДС във Варна Валентин Петков, който влязал в листата по настояване на Конфедерацията на работодателите и инвеститорите в България. Девети е местният лидер на ДСБ Васил Василев. На практика всеки от тези 6 след водача има шанс да мобилизира издигащата го политическа сила, за да се пребори за по-добро място или дори заветното второ. ДСБ доказаха, че го могат с вота за Светослав Малинов. Отделен въпрос е, че водачът Кънев е от тяхната партия и би било твърде деликатно да работят срещу него в полза на местния кандидат.

Макар и без коалиционна конкуренция БСП не е в по-добра позиция във Варна по отношение на преференциалния вот. Привидно "лагерът" на Борислав Гуцанов извоюва победа при реденето на листите и той беше поставен трети пред конкурента си Красимир Янков - новият-стар лидер на областната организация. Ключова обаче е втората позиция на Анелия Клисарова, която също е човек на Гуцанов. Така градската организация, подкрепяща бившия си лидер Гуцанов, трябва да извади достатъчно голям преференциален вот, за да защити и двамата си кандидати. Червените на практика нямат друг полезен ход: я вкарат 3-ма депутатите от Варна, я не. Водачът Ангел Найденов няма резервно място в някоя столична листа и задължително трябва да влезе от тук. Така задачата на 4-я Красимир Янков изглежда много по-лесна. Резултатът в областта за първи път тази пролет беше по-нисък от този в града, но разликата (12 916 гласа в община Варна и 8128 в областта) не е достатъчно голяма, за да осигури нужните гласове и за Клисарова, и за Гуцанов. Освен това организацията кой да гласува с 2, а кой с 3 е доста по-сложна от еднозначното 4 в посланието на Янков за привържениците му в областта.

Разковничето, може би, е в шансовете на АБВ да открадне колкото се може повече гласове от БСП. Засега сигналите са, че хората на Първанов се справят с това по-успешно в областта отколкото в града. В АБВ също могат да се случат изненади с преференциалния вот, тъй като младата политическа сила все още не е единна и хомогенна. Вторият - доц. Георги Кючуков едва ли ще успее да организира лекарското съсловие в своя подкрепа при ударната докторска конкуренция в листата на ГЕРБ, но за успех с преференциите най-вероятно ще се пробва 5-ят - Добромир Джиков, който беше кмет на "Владиславово" и кандидат за кмет на Варна преди 3 г. Не трябва да се подценява и влиянието в областта на бившия кмет на Провадия Иво Сеферов и председателя на общинския съвет в Аврен Марин Черкезов. Така или иначе обаче при успех с 4-процентната бариера АБВ едва ли могат да разчитат на повече от 1 място във Варна, което - поне засега - изглежда запазено за водача Ивайло Калфин.

Колизии по фланга на преференциите могат да се очакват и в листата на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”. В нея водач е бургазлия, който трудно ще бъде преглътнат от варненци. Местното ВМРО е уважено едва с 5-то място на градския лидер на партията, която допреди 3 години се славеше с компактен и верен електорат във Варна. Патриотите ще трябва доста да поработят, за да се сдобият с депутатско място от тук: кадровите промени в НФСБ-Варна в сравнение с парламентарния вот преди година и коалиционните залитания на ВМРО на евровота към Бареков правят задачата им повече от сложна.

Партийна дисциплина (въпреки днешните изявление на лидера Борисов, че всеки трябва да се възползва от демократичното нововъведение) и добре пресметнат шанс са причина за липсата на индикации за готвен масов преференциален вот в ГЕРБ. Мотивация да се пробва с подобна организация има бившият шеф на общинския съвет Николай Апостолов, който единствен от досегашните депутати не беше поставен на сигурно избираемо място. Сега той е 10-и и само много голяма победа на ГЕРБ във Варна (досега партията имаше 7 депутати) и/или изтегляне на двама или трима от листата преди него в изпълнителната власт след вота ще му дадат шанс отново да влезе в Народното събрание. Ако тръгне на тази битка, Апостолов ще разчита на клуба в "Младост", на който е председател. Друг районен председател - Руслан Тошев, може да разчита на подкрепата на герберите в "Одесос", но той е 8-ми в листата и това едва ли ще му е нужно.

В "Атака" и ДПС едва ли ще има изненади с преференциалния вот, докато в ББЦ рискът е с поставения едва пети представител на коалиционния партньор "Лидер".