Селфи-тата нарушават личното пространство

Животът

07-09-2014, 08:29

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кое кара хората да споделят интимни преживявания в мрежата2

От случая с изваждането наяве на еротични лични снимки на Дженифър Лопес, сигурността на данните в интернет се превърна в една от най-актуалните теми за световните медии. Възникна и друг въпрос – защо много млади жени въобще трябва да си правят голи снимки и да ги споделят?  
Налага се убеждението, че е знак на “гордост от собствената сексуалност” да пращаш еротични фотоси на противоположния пол, посочва сп. “Тайм”. Философия, която кара много момичета да задържат вниманието на мъжете в живота си чрез снимки, доближаващи се по-скоро до порнографията отколкото до романтиката.  
 
Според изданието младите жени си правят т.н. голи “селфита” под влиянието на днешната култура, която често приравнява благоприличието със срама. Момичетата би трябвало да са наясно, че когато им поискат гола снимка, те съвсем спокойно могат да кажат “не”.  
 И не става въпрос само за това, че подобни фотоси могат лесно да се окажат обществено достояние в социалните мрежи. Младите дами просто могат да налагат по-висок стандарт на поведение – така някой би могъл да им посвети любовна песен. А и да не го направи, какво от това? Благоприличието е способност да имаш вътрешно усещане за себе си. Без да се нуждаеш от одобрението на някого, за да знаеш, че имаш специално място на този свят. И определено не е необходимо всичките ти приятели да харесат твоя “пост” във Фейсбук, за да си уверен, че си много готин.  
 
От “Тайм” посочват за пример дъщерята на Робин Уилямс. Зелда Уилямс стана обект на ожесточени атаки в социалните мрежи, защото “не пуснала достатъчно лични снимки” на своя покоен баща в интернет. Отговорът на Зелда: “Моите любими семейни снимки са в рамки на стените у дома. И смятам да останат само там”. Силно послание в противовес на модерната култура. 
 
Стряскащият факт е, че се наслагва една тенденция за изваждането на показ на най-интимните моменти – до степен, в която вече нямаме такива, нямаме личен живот. Примерите за крайности са ужасно много. Жена, шофираща по магистрален път в Северна Каролина, държала изключително много да обнови статуса си във Фейсбук, докато управлява автомобила си - “Тази радостна песен по радиото ме прави РАДОСТНА” написала тя секунди преди да се забие в камион и да загине на място.

Наскоро се появи и новина за полска двойка, която искала да си направи впечатляващо “селфи” на ръба на скала. Двамата толкова се вживяли, че накрая паднали от скалата.  
 
Да, това се екстремни случаи и всеки ще си каже: “Това е лудост! Подобно нещо не може да ми се случи”.  При все това социалните мрежи са пълни с видео записи на родители, които умишлено плашат децата си и заснемат реакциите им или пък ги разплакват, изяждайки пред очите им лакомствата за Вси светии. Още по-страшно е, че подобни клипове се радват на изключително голяма популярност и болшинството хора ги намират за невероятно забавни.  
 Дали желанието ни да задоволим обществения апетит е по-силно от това да бъдем интимни с най-близките си хора? Дали все още можем да запазим най-личните си преживявания само за нас? Може би вече е почти невъзможно, но не пречи да опитаме.