Органите на варненка спасиха трима души

Животът

04-09-2014, 09:21

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Военен самолет превози екипи от две болници, които извършиха трансплантации на черен дроб и бъбреци

Органите на варненка спасиха трима души. Военен самолет превози екипи от две болници, които извършиха трансплантации на черен дроб и бъбреци. 56-годишна жена от Варна даде шанс за живот на трима души, след като военен самолет превози екипи от две столични болници, които извършиха чернодробна и бъбречни трансплантации, информира bTV.

Близките на настанената в УМБАЛ "Света Марина" в морската ни столица са разрешили органите й да бъдат използвани, след като е била установена мозъчна смърт.

Екипи на УМБАЛ "Александровска" и ВМА са пътували до града и обратно със "Спартан" на ВВС, за да извършат интервенциите.

От Министерство на отбраната съобщиха, че трансплантацията на черен дроб е била извършена във Военномедицинска академия от екип на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия.

Междувременно, в "Александровска" бъбречните трансплантации са били извършени от екипа на началника на клиниката по урология проф. Петър Симеонов. Реципиентите са 46-годишна жена от Карлово и 62-годишен мъж от София.

От началото на годината, извършените бъбречни трансплантации в УМБАЛ "Александровска" са 20 на брой – 6 от жив и 14 от трупен донор. Все още, обаче, страната ни е на опашката по брой трансплантации в ЕС, съобщи още bTV.