ГЕРБ ще подкрепя модела „трето дете“

Новините

04-09-2014, 07:16

Снимка:

"Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

След изборите ще правят пълна ревизия на 508 000 инвалидни пенсии

Ако ГЕРБ спечели изборите, ще подкрепи тридетния модел у нас. Това е записано в програмата им за вота, която ще бъде представена днес, научи „Преса“. Тази мярка за решаване на демографската катастрофа означава, че при раждане на трето дете ще се дава специална помощ на семействата.

Партията на Борисов предвижда още да се направи пълен преглед на отпуснатите пенсии за инвалидност. През миналата година те са били 508 000. Ще се реорганизира и системата за отпускането им. Планира се да се прекрати практиката за периодично явяване пред ТЕЛК при необратими заболявания. Чрез законови мерки ще се увеличи събираемостта на здравни вноски и ще се смени моделът, по който се плаща на лекарите - от клинични пътеки, както е сега, към диагностично свързани групи.

ГЕРБ предвижда да обедини НАП и митниците. Страната ни ще бъде присъединена към единния банков съюз в ЕС. Два милиарда лева ще бъдат заделени за енергийна ефективност, защото така ще се удължи и животът на панелките. Цената на тока ще расте по пазарни механизми, но почти двойно ще се увеличат домакинствата, които ще получават енергийни помощи - над 500 000. Сега добавка заради по-скъпите цени на тока получават 270 000 домакинства. Ще се избере компетентен и независим състав от ДКЕВР, пише още в документа. Чрез промяна в закона ще се въведе персонална отговорност за членовете на регулатора за гласуваните от тях решения. 

Ако ГЕРБ спечели изборите и управлява, ще възстанови диалога с ЕК за прилагане на европейското законодателство при строителството и експлоатацията на „Южен поток“, пише още в програмата им.

Ще продължат проучванията на газ и нефт в Черно море, като се дадат на концесионери двата блока в Силистар и Терес. Ако се потвърдят прогнозите за залежи в тях, цената на газа за българите можела да се намали с 35%. Според специалисти проучванията ще траят около пет години.

Вчера в централата на ГЕРБ бяха представени интерактивни плакати, които партията за пръв път въвежда в агитацията си. Лозунгите й ще могат да се видят на мобилно приложение. От централата обясниха, че заимствали идеята от кампания на канцлера Меркел. Ще агитират и за по-висока избирателна активност под наслов „Гласувай! Спаси България!“. Целта е да излязат над 60% от избирателите до урните.