Министерството на културата: Можем да отделим 10 млн. евро за европейската столица на културата

Новините

03-09-2014, 06:30

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Програмите на отделните градове варират от 22 млн. евро до 100 млн. евро искане за подкрепа

България перфектно изпълнява процедурата по конкурса за избор на европейска столица на културата. Това е било заключението на европейската комисия, която е оценила и възможността за прозрачност и липса на конфликт на интереси в състезанието, съобщи за "24 часа" експертката Дияна Данаилова от дирекция "Европейски програми и проекти" в Министерството на културата. Тя пряко се занимава с конкурса.

Данаилова е убедена, че при срещата преди дни на кметовете на номинираните градове - София, Варна, Пловдив и Търново, с новия министър на културата д-р Мартин Иванов всички са били единодушни, че нещата ще са честни и обективни и нямат бележки по правилата на конкурса. Поискали твърда сума или по-гъвкав вариант. От министерството били категорични, че ще осигурят твърда сума.

"Държавата няма да се отметне от своите ангажименти. Програмите на отделните градове варират - тръгват от 22 млн. и стигат и до 100 млн. евро искане за подкрепа. Ние можем за отделим 10 млн. евро, които да се разпределят в рамките на времето до 2019 г., когато ще се случи това събитие. Другите възможности са за допълнения от местния бюджет на общините и от дарители, от бизнесмени. Ще стане постепенно, ще бъдат разпределени, ще се приложат бавно и максимално полезно в събитията, които са заявени. Пак подчертавам, че кметовете нямат бележки по процедурата", каза Данаилова.