Украинци и казахстанци сменят руските купувачи на наши имоти

Парите

01-09-2014, 06:15

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Причината за отлива на руските купувачи е обезценяване на рублата заради кризата с Украйна

Тазгодишният отлив на руснаци, които купуват имоти по нашето Черноморие, почти напълно е преодолян от засилване на активността на украинци, беларуси и казахстанци. Това се казва в анализ на пазара на инвестиционната компания “Грийн Лайф”.

През тази година според шефа на компанията Теофил Петров огледите, организирани за руснаци, са намалели двойно в сравнение с миналата година. В същото време обаче има ръст от 10% на украинците. Ръстът на беларуси и казахстанци е още по-голям, но сравнено с предишни години, когато купувачите от тези държави бяха значително по-малко.

Навиците на тези купувачи, които по принцип не са нови за нашия пазар, са същите като на руснаците. Те търсят имоти на цени средно около 50 000 евро, като при казахстанците горната граница е 100 000 евро.

Според шефката на компанията ЕРА Теодора Димитрова не само огледите за руснаците, но и самите сделки с тях това лято са паднали с поне 35% в сравнение с миналия сезон.

Причината за отлива на руските купувачи е последвалото кризата с Украйна обезценяване на руската рубла. Другата съществена причина е лошият туристически сезон, тъй като тези купувачи винаги досега първо са идвали като туристи, а след това купуват имот. Спадът на чуждите туристи по Черноморието това лято е около 12%.
Преди няколко седмици брокери по морето съобщиха, че се засилва и тенденцията руснаците да се опитват да продадат придобити у нас имоти. До сделки обаче почти не се стига, тъй като те най-често искат да ги продадат на същата цена, на която са ги придобили преди няколко години.

Застой при цените 

Въпреки отлива на руснаците средните цени на ваканционните имоти по морето не са се променили съществено. В Слънчев бряг например те са 600-700 евро на квадрат, до 1000 евро за ново строителство.