Сделките с ниви блокирани в почти цялата страна

Животът

30-08-2014, 08:36

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Промяната на собствеността не може да се отрази в картите

Сделките с ниви в почти цялата страна са блокирани. Става въпрос за покупко-продажби, дългосрочни аренди и смяна на статута на парцелите. Причината е, че министерство на земеделието не е избрало фирми, които да поддържат картата на възстановената собственост. Така не могат да се издават скици на парцелите, а те се изискват при сделките.

Проверка на “Труд” в портала за обществени поръчки показа, че от 113 съдебни района подобни фирми са избрани едва в двайсетина.

“Има интерес към изоставени лозя, към разширяване на лешникови масиви, както и към земи с други трайни насаждения, но няма кой да уреди административно промените в собствеността, за да могат инвеститорите да ги ползват”, оплакаха се общински кметове от Великотърновска област.

“Вината е на държавата. Още в началото на годината бе обявена процедура за избор на обслужваща фирма на Картите за възстановената собственост (КВС). През март бяха извършени първите действия по процедурата, която вече 5 месеца отлежава и не е финализирана”, разказа кметът на Община Златарица Пенчо Чанев (ВМРО). Той обясни, че само в златаришкия район през тази година има заявени 1400 сделки за общо около 5000-6000 декара, които стоят блокирани.

“Промяната на собствеността не може да се отрази в картите. Нивите не могат да се обработват, нито да се дават под наем или под аренда. Ако се отвори мярка за евросубсидии, производителят няма да може да кандидатства по нея”, гневи се Чанев.

Пред “Труд” от министерство на земеделието потвърдиха проблема и уточниха, че договорите за наем могат да се регистрират от общинските служби по земеделие.