Линейките няма да ни връщат у дома

Новините

27-08-2014, 07:43

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Шефът на Спешната помощ Гелев връща старите разпоредби

Линейки ще ни карат до болниците, но санитарите няма да ни изчакват и ако не ни приемат за лечение, ще се връщаме с такси или с градския транспорт. Това става ясно от заповед на шефа на Центъра за спешна помощ за София – град д-р Георги Гелев, който отмени разпореждането на временно изпълняващия длъжността д-р Александър Златанов линейките да изчакват и да извозват хората до домовете им, ако им откажат хоспитализация

Такава практика пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Нямаме достатъчно коли и екипи, за да се занимаване само с транспортиране, заяви той по програма "Хоризонт" на БНР. Това беше решение на д-р Златанов, което е напълно неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на Центъра за спешна помощ. Вече е отменено, посочи той.

Д-р Георги Гелев разясни, че по време на болничните му бившият здравен министър Таня Андреева е искала да го освободи от длъжност заради инцидента с починалата фотографка, но той не е получил заповед за уволнение.

Когато бях в болнични, д-р Таня Андреева изпрати проверка по отношение на структурата и образуването на работната заплата, смятайки, че обществеността се заблуждава, че получаваме малко пари. Проверката приключи след четири месеца подробни ревизии и анализ и се разбра, че няма такива високи заплати, каквито в министерството смятат, че сме взимали, каза още д-р Георги Гелев.

Според него за времето, в което центърът временно бе управляван от д-р Александър Златанов, нищо не се било променило към добро. По думите му имало издадени няколко заповеди, част от които копирали негови.

Това, което може би съществено е станало, е едно окръжно писмо до болниците, че при представен болен за хоспитализация и последващ отказ от болницата той да бъде настанен в нея, наш ангажимент е да го върнем в дома му, което изключително много затруднява и без това малкия брой екипи, посочи още веднъж той повода за отмяната на заповедта.

Той припомни, че недостиг на кадри в столичната Спешна помощ се наблюдава още от 2006 година. Центърът за Спешна помощ редовно призовава желаещите да работят, дори и ако искат на половин или четвърт щат, допълни той. Погрешна и тенденциозна е тезата, че Гелев не назначава, за да може да раздава ДМС-та, твърди лекарят.