Янукович се криел у нас

Новините

26-08-2014, 13:39

Снимка:

АФП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Същото твърдение публикува през февруари 2014 г. английският "Дейли телеграф"

Бившият украински президент Виктор Янукович и обкръжението му са в България. Това твърдение на лидера на руската извънпарламентарна формация "Алианс на зелените - Народна партия" Олег Митвол разпространи радио "Руска служба за новини".

В ефира на радиото, Митвол обяснил, че срещнал на курорт в България близки съратници на Янукович. Става дума за бившия председател на украинския Върховен съд и бившия министър на търговията. Според Митвол те поискали разрешително за пребиваване в България - "в една славянска страна, където обичат руснаците", и "скоро щели да станат българи".

През февруари властта в Украйна се смени, Върховната рада отстрани президента Виктор Янукович и промени конституцията. Янукович напусна страната, без да съобщи къде се намира, но проведе две пресконференции в южния руски град Ростов на Дон, посочва радиото на своя сайт.

През март новите власти в Киев обявиха за издирване сваления президент, обвинен в пране на пари, посегателство върху териториалната цялост на Украйна и в гибелта на хора, загинали през февруари на столичния протестен площад - Майдана.

Интерпол обаче не откри основания бившият украински лидер да бъде обявен за международно издирване. Наред с други украински чиновници и бизнесмени, Янукович фигурира и в списъка с лицата, подложени на евросанкции заради подозрения в злоупотреби с държавни средства в Украйна. 

Съобщението за вероятно присъствие на Янукович в България излиза за втори път, след като същото твърдение публикува през февруари 2014 година английския "Дейли телеграф", тогава обаче новината не бе потвърдена официално.