Валери Петров приет в болница с инсулт

Животът

25-08-2014, 12:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Транспортиран е от Варна до ВМА София

Големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров е приет по спешност във Военно-медицинска академия (ВМА).

Той е получил тежък инсулт в края на миналата седмица и в петък (22 август) е транспортиран от Варна до София със специализиран автомобил, съобщи БГНЕС. В момента Петров се намира в интензивното отделение.

Валери Петров е роден на 22 април 1920 година в семейството на Мария Петрова, преподавателка по френски език в столични гимназии, и д-р Нисим Меворах, професор по правни науки, специалист по семейно право, виден адвокат, обществен деятел, дипломат — посланик в САЩ, представител на България в ООН.

Валери Петров учи в италианското училище, т.нар. Италиански лицей (с гимназиален курс) в София, което завършва през 1939 г. На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка — поемата "Птици към север", стихове печата през 1936 г. в сп. "Ученически подем", а през 1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север" с псевдоним Асен Раковски. По-късно пише поемите: "Палечко", "На път", "Ювенес дум сумус", "Край синьото море", "Тавански спомен" и стихотворния цикъл "Нежности".

През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет, като известно време работи като лекар, през есента и зимата на 1944 г. работи в Радио "София", после участва във втората фаза на войната срещу Нацистка Германия като военен писател в редакцията на вестник "Фронтовак".

След войната е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник "Стършел" (1945
— 1962). Служи като лекар във военна болница и в Рилския манастир. От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми. По-късно завръщайки се в България е редактор в Студия за игрални филми "Бояна", редактор на издателство "Български писател" и Народен представител в Седмото ВНС (1990-1991).

Освен със стиховете си, 94-годишният Петров е известен на поколения българи с преводите си на Уилям Шекспир на български език. Валери Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки", номиниран е за Нобелова награда. През 2013 г. той бе удостоен Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент - за принос към българската култура и разбирателството между нациите. Тази година той получи медал "Иван Вазов" на Съюза на българските писатели.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май