19 фирми правят "Панагюрска луканка" и филе "Елена"

Новините

20-08-2014, 06:47

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Регистрацията на роле “Трапезица” излиза всеки момент в Брюксел

Само 19 фирми ще имат право да произвеждат вече филе “Елена”, а 18 – “Панагюрска луканка”, съобщиха вчера за “Мо­­нитор” от Асоциацията на месопреработвателите в България. Това става възможно, след като от днес влизат в сила регламентите на ЕК, с които двата български деликатеса влизат в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Списъкът с предприятията е публикуван на страница на аграрното министерство.

Агенцията по храните вече е информирала областните дирекции, че влизат в сила регламентите, определящи кои фирми имат право на това производство.Всеки, който е направил някакво количество от двата деликатеса до днес, може да го реализира спокойно в търговската мрежа,но компаниите, които не са в списъка, няма да имат това право след това да произвеждат филе “Елена” и панагюрска луканка”, уточниха експертите от асоциацията. Който иска обаче да продължи да работи двете храни, може да влезе в сдружението “Традиционни сурово-сушени месни продукти”, което е с напълно отворена структура. Друг начин за придобиване на това право е да кандидатстват самостоятелно пред земеделското министерство. Агенцията по храните ще контролира дали предприятията имат право да произвеждат тези продукти, защото държавата е отговорна за това дали законно се произвеждат у нас дадени продукти.

Всички предприятия, вписани в списъка на производителите на панагюрска луканка и филе “Елена” ще имат право да сложат върху етикетите си знака за храни с традиционно специфичен характер. Те ще работят по рецепта, която е обща, и е гарантирано, че всяка фирма ще предложи продукт с едно и също качество. Нашите производители ще спечелят от регистрацията,защото само обединени могат да стигнат до външните пазари, освен това по този начин те ще имат възможност да предложат необходимото количество, което и най-големият ни производител не може да постигне сам, коментират от АМБ. Нашите продукти са специфични, но хората, които идват на туризъм тук, ги харесват и именно те са първите купувачи на такива специфични национални продукти в своите страни, сочат наблюденията на специалистите.

С още три продукта кандидатства сдружението “Традиционни сурово-сушени месни продукти” за европейска защита – говежда пастърма, роле “Трапезица” и кайзерован врат “Тракия”. До дни се очаква да бъде обявена регистрацията на роле “Трапезица”, научи “Монитор” от експерти, ангажирани с процедурата.