Излъчват на живо финала на надпреварата за Европейска столица на културата 2019

Мисия Варна

19-08-2014, 17:08

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Предстоящото заседание на журито е на 4 и 5 септември

Кметовете на градовете-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата 2019 – Варна, Велико Търново, Пловдив и София се срещнаха днес с министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов. Заседанието на журито ще бъде на 4 и 5 септември. Ще бъдат включени и външни наблюдатели: журналисти, представители на неправителствени организации, а изслушванията ще бъдат излъчвани в реално време.

Министър Иванов информира кметовете и представителите на градовете-кандидати, че за гарантиране на прозрачност на процедурата, Министерството е провело консултации с експертите от Европейската комисия и членовете на журито. В резултат всеки член на журито е декларирал писмено, че в периода от 10 декември 2013 г. към настоящия момент не е в конфликт на интереси спрямо градовете-кандидати за титлата по смисъла на процедурните правила за конкурса.

Всички кметове защитиха тезата, че действащата процедура за Европейска столица на културата, която е прилагана досега във всички държави на ЕС, е задоволителна и прозрачна. Те приветстваха волята на ръководството на Министерството на културата да даде знак на обществото, че процедурата ще протече по открит и справедлив начин.

Огнян Златев, постоянен представител на Европейската комисия в България, подкрепи изразената от кметовете позиция, че правилата дотук се спазват и процедурата не предизвиква съмнения за неправомерност. Той сподели още, че въпреки описаната в процедурните правила от ЕК възможност за външни наблюдатели, до този момент такъв случай не е отбелязан и това би било прецедент за общоевропейската практиката.

В периода 29 август - 2 септември предстоят посещения на делегация от четирима членове на журито в градовете-кандидати, за да се запознаят на място с подготовката на градовете. Министър Иванов подчерта, че домакинството на Европейска столица на културата е огромна чест и отговорност, както за града, който ще носи тази титла, така и за цяла България и е необходима подкрепа за инициативата на всички нива.