Варна ще има нов кинофест

Варна Лайф

19-08-2014, 09:45

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Първото му издание е през септември 2015

Варна готви нов международен кинофест. От догодина младите и все още неизвестни кинаджии ще имат нова сцена за изява – това е международният фестивал за късометражно кино "Карантината". Иницатор и организатор е арт-сдружение "Дедал".

Фестивалът ще бъде за дебюти на млади творци до 35 години, с идеята да стане място за популяризиране на филмите им, съобщиха организаторите. Кино-форумът ще се провежда в нестандартната среда на рибарско селище "Карантината" в "Аспарухово". Фестивалната сцена ще бъде позиционирана на открито, директно на плажа.

Пилотното издание, на което ще бъде официалното обявяване на кинофеста, е тази събота – 23 август, от 20 часа на плажа на рибарско селище "Карантината". Събитието се осъществява с подкрепата на Европейската комисия и на програмата "Младежта в действие" на Европейския съюз, на която Община Варна е партньор.

В програмата е предвидена видео презентация на фестивала, представяне на неговия уеб сайт, както и фотографска изложба. Целта на пилотното издание е популяризирането на "Карантината" и привличането на средства за първия кинофест през септември 2015 г.

"Избрахме кино-форумът да се прави на рибарско селище "Карантината", защото то е част от културно-историческото наследство на Варна. Това е нашата подкрепа да го опазим", заяви художникът Дарин Сотиров. Той разкри, че за първото издадие на фестивала догодина, екип на школа "Дедал" подготвя документален филм. Той е за рибарските задруги във Варна, които са застрашени от изчезване заради нарастващата урбанизация и строителството по бреговата ивица.

Тази събота на официалното представяне на младежкия фестивал за късометражно кино "Карантината", зрителите ще видят още импресия към филма за рибарите, както и снимки от техния бит.