"Аспарухово": Блок - да, но само за нас

Искаме си само нашите цигани, твърдят жители на бедстващия квартал

"Аспарухово" ще приеме построяването на социални жилища на ул. "Горна Студена", но само при условие, че в тях ще настаняват единствено жители на квартала, пострадали при бедствието на 19 юни. Става дума за същите блокове за бездомни и социално слаби хора, които общината предлагаше да бъдат построени с безвъзмездна помощ от Европейския съюз в кв. "Възраждане". Проектът пропадна заради подписка на 5000 души срещу него. Хората във "Възраждане" заявиха тогава, че очакват в блока да бъдат настанявани роми, престъпността в квартала ще се увеличи, а цената на имотите им ще падне.

Днес беше проведено общественото обсъждане на същия проект, който кметът Иван Портних поиска да бъде възстановен на ново място, и получи за това разрешение от Министерството на регионалното развитие.

Повечето от присъстващите в читалище "Просвета" в "Аспарухово" днес бяха дошли тук, за да чуят кога общината ще им даде жилища, ще им плаща ли още помощи и кога ще пусне тока в изпразнените за проверка на безопасността къщи. Малцина бяха тези, които бяха дошли наистина, за да чуят предлагания проект - повечето от тях "против", поради мотиви, същите като на тези във "Възраждане": "Не желая повече цигани тук". Оказа се обаче, че "нашите цигани са си нашите цигани" и хората са съгласни социален блок да има, но при условие, че в него бъдат настанени само досегашни жители на квартала. Уверение за това те получиха от зам.-кмета Бисер Николов.

Условието социалният блок да бъде само за пострадали от бедствието в "Аспарухово" е заложено още в искането на кмета Портних до управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие", научи varnautre.bg. То е фиксирано и в отговора на министерството от 17 юли 2014 г. В аспаруховския вариант на проекта обаче социалният блок ще е само с 30 жилища поради по-малкия размер на терена - 1190 кв. м на ул. "Горна Студена" 49, както и заради по-големите разходи за изравняване и укрепване на площадката, които ще са необходими тук.

Предвидено е жилищата да са напълно готови и обзаведени до октомври 2015 г., а не след 2-3 години, както твърдяха няколко особено гласовити участници в обсъждането. Когато разбраха, че днес няма да получат нотариален акт или заповед за настаняване в новия блок, група роми също се обявиха срещу проекта и заявиха, че с построяването на въпросния блок ще бъдат съборени всички къщи на ул. "Горна Студена". "Това няма да стане и разчистването на незаконни и опасни постройки е процес, различен от строителството на социалния блок", увериха ги представителите на общината. Иначе, в проекта остават валидни условята за настаняване:
семейство без собствено жилище, които не са извършили сделка с имоти през последните 5 години, имат адресна регистрация във Варна от поне 5 години и задължително работят и редовно плащат наема си.