Възпитание на плажните чувства

Туризъм

18-08-2014, 06:36

Снимка:

Shutterstock.com

Автор:

в. "Труд"

Всичко от Автора

Общувайте тихо!

И морският бряг е социална среда, която не търпи пещерни обноски

Тя пристига на плажа с огромната си шапка с периферия и една каруца багаж. Чантата с набиващи се на очи лога на Луи Вюитон прелива от предмети, които полека започват да се материализират върху пясъка. Кърпа с размерите на минибасейн, хладилна кутия, бютикейс с необходимата козметика, която спретнато се подрежда върху пластмасовата масичка под чадъра, термус с нещо си, детски играчки, още четири-пет кърпи за цялата фамилия, малко радио, надуваемо кресло, минипалатка тип "иглу" за кучето... След половин час на плажа е разцъфнал истински бивак, а хората наоколо смутено придърпват личните си вещи и се опитват да очертаят територията на собствената си плажна почивка. Час по-късно към дамата с багажа вече са се присъединили още две с все така широкополи шапки, всяка от тях с по едно-две деца с лопатки и памперси, четирима мъже с татуировки по бицепсите и шумни умения за играене на карти, четири чадъра, неизброимо количество кърпи и надуваеми мебели, куче с размерите на агне и още едно с вид на прахосъбиралка, два минибасейна, портативен душ... Истинско организирано плажно село, от което се носят шумни смехове, лежерни псувни, клюки на висок глас, коментари за пластични хирурзи и банкови далавери, музика от всякакви жанрове без класика, джаз и народна... Добре дошли на плажа!

На плажа, на който сте попаднали, не е задължително да срещнете точно тази персона. В зависимост от мястото, което сте избрали за лятно разпускане, можете да попаднете в плажното обкръжение на най-различни типажи. Истина е обаче, че почти винаги някъде около вас се намърдва някой, който успешно може да развали цялото ви прекарване. Ако плажът е по-скоро хипарски, рискувате да си имате група с китари, която прави барбекю на пясъка и непукистки се разхожда насам-натам без бански и с бира в ръка. В случай че сте на "по-тузарски" плаж, над вас дебне заплахата да имате яки момчета с огледални очила и татуировки, които с крясъци влизат в морето, дърпайки на буксир тунингованите си хърбави момичета. Градските плажове пък предлагат онзи досаден соцвариант, при който цяло четиричленно семейство се натриса до главата ти, прави си палатка от чаршафи и пръчки, яде домашната манджа на плажа, шумно играе на карти и с хъркане прекарва под слънцето целия следобед.

13 правила за приличие

Когато наемете чадър на плажа, гледайте да не се разпростирате в територията на съседите. Няма как осем човека да ползват един чадър – той е достатъчен за не повече от четирима. Ако сте повече, вземете си още един чадър, вместо да се тъпчете като копърки в консервна кутия.

Общувайте тихо. Никой не е длъжен да слуша спора около това кой точно чадър да се избере, кой къде да легне и дали водата е студена.

Не се накичвайте като коледно дърво, за да отидете на плаж. Това не е мястото да показвате колко предмети с маркови вещи притежавате. Носенето на скъпи и много бижута на плажа също е тотална проява на лош вкус.

Разбира се, вие сте на почивка, но и другите край вас също са дошли на почивка. Затова избягвайте да ги натоварвате с вашите музикални предпочитания. В никакъв случай не правете оня номер с миниколонките, включени към смартфона ви, който неуморно излъчва вашите "забавни" парчета! Ако пък слушате на слушалки, не е нужно да си припявате на глас така, че почиващите наоколо да са ви публика.

Не крещете на децата си! Със сигурност хората, кротко полегнали под съседния чадър, никак не се интересуват от методите ви на възпитание, нито пък намират за интересни детските думички на хлапето ви.

Ако поръчвате питиета или храна на плажа, бъдете любезни със сервитьора. Това, че сте полуголи, а момичето от плажния бар е по къси панталонки, не означава, че можете да й говорите на ти и да я третирате като слугиня.

Когато пиете или ядете нещо на плажа, не е нужно всички наоколо да са съпричастни. Затова не всмуквайте шумно през сламката останалите капчици коктейл и не яжте, мляскайки. Никой не изисква от вас да се храните с вилица, нож и ленена салфетка на колената, но все пак го правете красиво и чисто.

Можете да пушите на плажа, разбира се. Само че нека не е в носовете на останалите и нека не е любимата ви и ужасно смрадлива пура.

Да играеш някаква игра на плажа е удоволствие. Не влизайте обаче в шумни и разгорещени спорове, задържайте псувните и внимавайте с децибелите. Да играете футбол, федербал или волейбол до главите на кротко придремващите върху кърпите си също не е добра идея. Имайте предвид, че топките и перцата имат уникалната способност да си избират най-спокойно и дълбоко спящия на плажа, за да го пернат през главата.

Говоренето по телефон принципно трябва да е тихо и ненатрапчиво. На плажа пък особено! Говорете тихо – ама хич не ме интересува нито къде са ви корабите, нито колко хиляди имате да получавате за еди коя си сделка, нито кой с кого се е развел напоследък! Настройте телефона си да звъни тихо и с обикновена мелодия. Може да сте фен на "Металика", но аз пък не искам да се събуждам от плажна дрямка със Seek and Destroy.

Хубаво нещо са домашните любимци. Да ги заведете на плаж обаче не винаги е удачно. Ако плажът го позволява, няма проблем, стига кучето или котето ви да са на място, където не пречат на останалите и не представляват заплаха или досада за тях. Ако пък достъпът на животни е забранен, ваша е задачата а се съобразите с това изискване.
Не е необходимо да информирате целия плаж какво и как смятате да направите. Само да поясня, че се ходи до тоалетна в тоалетната, а не в морето и че демонстративните сексуални игри по хавлии и шезлонги са проява на мега простотия.

Дръжте чисто мястото, където плажувате. Не заравяйте фасовете и костилките от праскови, не оставяйте опаковките от сладолед и пластмасовите бутилки от вода захвърлени под чадъра и не учете детето си да пишка и ака на пясъка. Защото след някоя и друга година точно то ще е човекът, който ще ви попречи да си почивате, като не следва нито едно от правилата, описани дотук.