"Радар" - фестивал отвъд музиката

Варна Лайф

17-08-2014, 10:06

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

17-23 август :: Сцени на новия музикален фестивал са някои от най-популярните клубове във Варна

В шестте концерта и четирите уъркшопа на фестивала "Радар" ще вземат участие 18 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Холандия.

Фестивалът се организира от Фондация "Сидея" с финансовата помощ на Община Варна и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

"Нашият "Радар" отчита пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство, търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници, търси иновациите и ползва новите технологии - каза директорът на фестивала Светлозара Христова. Надяваме се публиката да приеме платформата на фестивала като пространство за зареждаща неочаквана среща с една нова естетика."

Според артистичният директор на фестивала - пианистът, композитор и продуцент Димитър Бодуров, събитието следва европейската и световна тенденция, спрямо която границата между изкуствата става все по неуловима, което открива и нови изразни средства за артистите. "Целта ни е да превърнем "Радар" в платформа не само за споделяне на иновативни идеи, а и за продуциране на проекти", обясни Бодуров.

Предизвикателство ще очаква всеки, който дойде с таблет или смартфон, още на първата от фестивалните вечери - на 17 август в клуб "Хоризонт". Тогава фопрмацията "Tin Men & The Telephone" от Холандия ще представят един динамичен джаз-концерт с видео и интерактивно приложение за мобилни устройства. Членовете на групата са Тони Роу - пиано, електроника, видео, Лукас Долс – контрабас и Боби Петров – барабани.

Гвоздеят в програмата на "Радар" ще бъде гостуването на култовото британско електронно дуо Plaid на 19 август пак в "Хоризонт". Анди Търнър и Ед Хендли, работили със световни артисти като Бьорк и Лондонската симфониета, ще представят своя десети албум "Reachi prints", който утвърждава позициите на групата на авангардната сцена на електронната ъндърграунд музика.

Още двама британски артисти са в програмата на "Радар 2014" – Уил Дута - пиано и електроника, и Дан Томбс - видео в реално време. В своя проект "Parergon" те ще съчетаят пиеси от Клод Дебюси и Ерик Сати с електроника и визуализация. Този проект е чудесен пример за нов прочит на класически репертоар.

Българският проект на 18 август отново ще бъде представен на същото място – това е JAZZTORY, и ще разкаже в звук и картина историята на джаз иконата на миналия век Били Холидей. В ролята й ще влезе певицата Андрония Попова, позната на публиката от ретро-джаз триото "Sentimental Swingers", както и от авторския й проект "Nasekomix". Участват още Димитър Льолев, саксофон, Георги Дончев – контрабас, Димитър Бодуров – пиано и Боби Петров – барабани.

Още два проекта с участието на български музиканти ще бъдат представени на 21 август. Първият е "UFON!X" , който ще смеси електро-акустичен амбиент с видео арт. Ще го видим в клуб "Кубо" с участието на Moodix - програмиране, семплиране и ефекти, Нейко Бодуров,тромпет, Роел Холандер, саксофони, и VJ Synth, видео в реално време и мапинг. Това е проект, който превежда музиката на езика на цветовете.

На 22 август ще бъде представен проекта "Neofobic" – българо-германска колаборация на Димитър Бодуров и Йенс Дюпе с немския видео артист Свен Хане, базиран на свободни импровизации със семплиране на живо. "Neofobic" е първата колаборация, продуцирана от РАДАР.

Актуална информация за събитията от фестивала РАДАР можете да откривате във Фейсбук, както и на www.radar-festival.eu