Пресни крастaвици (и не само) за зимата

Животът

17-08-2014, 14:56

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-добрите рецепти за консервиране на краставички

Уникално лесна рецепта за запазване на пресни плодове и зеленчуци

Вместо във фризер (където често стават на каша) пресни плодове и зеленчуци чудесно могат да бъдат запазени за зимата и в обикновен буркан.

За рецептата са подходящи краставици, домати, ябълки, праскови, кайсии, сливи.

В конкретния случай е показано приготвянето на краставици. Желателно е те да са току що откъснати, но и купени ще свършат работа, важното е да са пресни.

Избирате само най-здравите, без никакви дефекти и пукнатини. Измивате ги и добре ги отцеждате. В никакъв случй по тях не трябва да остава влага. Оставете ги да изсъхнат на чиста маса или върху кърпа. По-добре е да не са добре измити, отколкото наквасени с вода. Може въобще да не ги миете, а само да ги избършете със сух парцал и веднага да ги сложите в буркана. Важното е в него да няма никакъв конденз след това. Ще измиете добре след като отворите буркана, така ще се съхранят по-добре.

Подреждате краставичките в чист стерилизиран сух буркан. Внимателно, без да ги тъпчете.

След това взимате свещ. Каквато имате - само да не е ароматизирана. Може да е църковна, разрязана на две и малките чаени свещи. Парафиновите горят по-добре. Закрепвате свеща в буркана, върху зеленчуците и я палите. Оставяте я да гори 8-10 минути в отворения буркан, за да изгори кислородът от долната част на буркана и да излезе нагоре. След това затваряте буркана и завинтвате капака.

Най-важното - и най-трудното, е да се сложи капакът така, че свещта да не изгасне. Тя трябва да продължи да гори в затворения буркан.

Пламъкът ще изгасне сам, когато свърши кислородът в буркана - след 20-30 секунди.

Приберете буркана на хладно място, в мазата, например.

Краставичките ще бъдат съвсем свежи, сякаш току що набрани, при отварянето. Могат да останат затворени дълго.

top.thepo.st