Нови задържани за измамата с имоти?

Още 10-ина варненци са били докарани да дават показания по дейността на Веселина Спасова

Има още задържани във връзка с дейността на групата, занимавала се с имотни измами във Варненско, заради която от сряда сутринта в ареста е и кметът на район "Младост" Христо Христов, научи varnautre.bg. В петък за разпит са били докарани още 8 човека, някои от които са останали поне 24 часа в ареста. Информацията засега не е потвърдена от институциите. От специализираната прокуратура съобщават само за първите 5-ма задържани:

"Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами. Участниците бяха задържани на 13 август 2014 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Веселина Спасова, в качеството й ръководител на групата, и на участниците Христо Христов, Марин Петров, Борислав Команчев и Диана Александрова.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2010 г. Занимавала се е с незаконно придобиване и търговия с недвижими имоти. При извършените претърсвания в офиси и адреси на участниците са иззети множество документи, свързани с престъпната дейност на групата. Иззето е незаконно оръжие, както и колекция от монети с културно-историческа стойност.
С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на петимата е наложено задържане до 72 часа. Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях".

Съобщението, което беше разпространено в четвъртък следобед, не е актуализирано след това.

Операцията по залавянето на групата е продължила 3 месеца в пълна секретност, тъй като механизмът на измамата предполага контакти и чадър в различни институции във Варна. За разследването не са знаели нито във Варненска прокуратура, нито в полицията.

Историята започнала да се разплита след като собственик на имот от 4 декара в местността "Сотира" - над женския манастир там, се оплакал на свой роднина - служител в специализираната прокуратура, че е жертва на опит за измама. 3-месечните проверки извадили на светло множество такива "сделки", осъществени по общо взето една и съща схема: групата набелязвала незастроени парцели край морето - на територията на общините Варна, Аврен, Долни Чифлик, и започвала да вади документи за тях: от съответната община, че не са общинска собственост, от областна администрация - че не са държавни. След това успявала да се сдобие и с документ от кадастъра, че нароченият парцел не е нечия частна собственост и започвала обстоятелствена проверка. Така в крайна сметка се оказвало, че имотът над 10 години се "ползва" от подставено лице, което в последствие става негов собственик. Така клошар от "Виница" в момента бил притежател на 12 имота между Златните и Шкорпиловци.

След това имотите се препродавали, предимно на чужди граждани. Десетки хора са изгорели в схемата, някои от които с години и без успех водят дела, за да спасят собствеността си.

Името на задържаната сега Веселина Спасова нашумя преди 4 години, когато пред дома й бяха взривени две коли. Тогава тя твърдеше, че това е дело на мъж по прякор Лихваря, с когото живеела преди време. Спасова е и бивш активист на СДС, откъдето е изключена през 1999 г. след сбиване на едно от събранията. Христо Христов се познава със Спасова от времената на общото им членство в СДС, а през 2010-а, близо 2 години преди да бъде избран за кмет, става адвокат на фирмата й.