"Цифров облак" свърза колоните на Морската (снимки)

Новата инсталация, посветена на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г., вече е готова

След културното "Огледало" сега "Цифров облак" кацна на входа на Морската градина във Варна. Новата визуална атракция пак е по инициатива на арх. Борислав Игнатов и беше монтирана днес. Тя също е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Името от една страна е в синхрон с облачното лято тази година, но от друга символизира модерните сloud технологии за пренос и съхраняване на информация.

Облакът е изработен от 5400 стари компакдиска, монтирани върху арматура във формата на облак. Подобно на "Огледало Култура" и "Цифровият облак" е закачен за колоните на централния вход на Морската.

Артинсталацията е дълга 17 метра и е с площ от около 70 кв.м. Идеята е дисковете, боядисани в цветовете на варненската кандидатура за Европейска столица, да отразяват светлината по различни начини и да се движат от вятъра, като образуват живописни фигури по площада пред ФК.

Повечето от дисковете за "Цифровия облак" са рециклирани от миналогодишната инсталация. Преди да започне с новия арт проект Борислав Игнатов стана инициатор и проектант на реставрацията на колонадата на входа на Морската. През май и юни там беше положена нова хидроизолацията, тъй като основните щети по конструкцията бяха от дългогодишни течове именно заради амортизираната изолация. Оправени бяха и всички повредени каменни елементи и плочи. Мазилката на таваните беше подновена. Всички графити и лепила - почистени (макар да се появиха отново месец след ремонта). Сменена беше ел. инсталацията, а бетоновите чаши - прешпакловани.

Някои от колоните бяха силно повредени и затова бяха облицовани наново след укрепването си. Липсващите каменни елементи бяха сменени с нови. Те обаче се различаваха по цвят от оригиналната конструкция, затова бяха намазани със специална естествена смес, създадена от изпълнителите на проекта, която ги направи да изглеждат състарени в унисон с останала конструкция.