Тел. 112 - неадекватни и безполезни

Мисия Варна

11-08-2014, 11:25

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Телефонът за спешни повиквания не за първи път демонстрира безхаберието си при приемането на сигнали

За поредната абсурдна ситуация с тел. 112 сигнализира във Фейсбук гражданка на Варна. Жената описва следния разговор, който тя е провела със спешния телефон:

- Център 112 слуша!
- Добър вечер. Обаждам се от Варна с един особен казус. Намирам се в гъсто населен и оживен район и пред мен на пътя до къщите има змия.
- Ама вие виждате ли я? Тя пред вас ли е сега?
- Да, точно пред мен е и я виждам съвсем ясно, върви си по платното, около нея има 5-6 домашни и бездомни котета, които я дебнат и е чудо че все още никой не е пострадал.
- Вашите имена и къде точно се намирате.
- Намирам се на ул. Кап. Райчо 60 (добавям и имената).
- Изчакайте на линия.

(след 1-2 минути)
- Здравейте отново, извинявайте че се наложи да чакате. За съжаление не можем да помогнем. Община Варна не разполага с институция за такива случаи, освен това няма застрашен човешки живот.
- А вие защо решихте, че няма застрашен човешки живот? Змията е на 2 метра от къща, в която живеят хора и ако е отровна и хората пострадат кой ще носи отговорност???
- А змията отровна ли е?
- Не зная госпожо, не разбирам от змии. Дълга е около метър и си пълзи по пътя, може да е безобидна, но може и да е отровна.
- Ами за съжаление наистина не можем да помогнем.
- Мхм, и какво предлагате аз сега да направя?
Да помоля някой да я прегази, за да я отстраня от пътя и да не се притеснявам, че някой може да пострада, да си я нося в къщи или да я оставя просто на пътя и да чакаме да се случи чудо?!
- Ами наистина не можем да помогнем, за съжаление от Общината не поемат такива случаи. Лека вечер.
(Дрън телефончето)

Тел. 112 не за първи път демонстрира безхаберието си при приемането на сигнали. Само преди два дни при нощните проверки на заведения във Варна, след сигнал подаден на тел. 112 на куп хора, сред които и пострадал държавен служител, им се наложи да чакат 46 минути и да направят второ позвъняване до спешния телефон, за да се появи полицейски патрул.

Оказа се, че тел. 112 изобщо не са пратили полицейска кола, а са се обадили на общинска полиция, която в конкретния случай бе част от проблема и именно заради тях се налагаше пристигането на патрул. (Подробности вижте тук). 

Неадекватните действия на тел. 112 и безполезността им отново се проявиха и в случая със змията. Ангажираните институции по конкретния казус са РИОСВ-Варна, а преди тях евентуално "Гражданска защита". На кого и защо в служба 112, обаче е хрумнало да звъни в общината, която не разполага с отдел за лов на змии не е ясно. Остава загадка и защо след като не са намерили подходящ човек в общината, който да реагира, не са позвънили на ресорните ведомства.