Познати имена влизат във втория ешелон на властта

Новините

11-08-2014, 06:23

Снимка:

"Сега"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Премиерът ще разчита на бивши зам.-министри от кабинета "Райков" и кадри на ГЕРБ

Познати имена ще влязат във втория ешелон на властта. Голяма част от зам.-министрите, които ще бъдат привлечени в служебното правителство, вече са заемали същия пост в служебния кабинет "Райков" или са били на други ръководни позиции в мандата на ГЕРБ. Сред спряганите за зам.-министри има и такива, които се представят като номинации на неправителствения сектор и бизнеса. Очаква се днес служебният премиер Георги Близнашки да обяви всички новоназначения.

Комплектуването на кабинета "Близнашки" отне значително по-кратко време от това на Марин Райков, като се твърди, че президентството е било готово с предложения още преди обявяването на структурата на правителството. Задачата е била улеснена от решението на Плевнелиев да се довери повторно на зам.-министри, работили и при Райков. На служебната си позиция като зам.-министър на регионалното развитие се очаква да се върне Ангел Петров, който заемаше длъжността и в кабинета "Райков". Като дежурен служебен министър на вътрешните работи се връща Филип Гунев от Центъра за развитие на демокрацията. В предишното служебно правителство Гунев взе активно участие в работата на изборния борд. Познат от предходното служебно правителство зам.-министър чакат и в министерството на икономиката - Ирена Младенова.

Сред служебните зам.-министри с втори мандат се спряга и Мариана Банчева от образователното министерство. Банчева понесе цялата тежест на скандала с новите учебни програми, след като реши да поеме отговорността да ги публикува публично.

На високи постове в управлението се връщат и голям брой кадри на ГЕРБ. Агенция "Пътна инфраструктура" отново е в ръцете на Лазар Лазаров, след като досегашният шеф Стефан Чайков бе отстранен. На поста главен секретар в образователното министерство се връща Красимир Вълчев, който временно се премести във външното министерство и има сериозен опит в областта на финансите. Познати имена се спрягат и за зам.-министри в министерството на земеделието - Свилен Костов и Иван Капитанов. И двамата са били зам.-шефове във фонд "Земеделие". Финансовият министър Румен Порожанов пък е решил да се довери на бившата шефка на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова, сменена през 2013 г. По нейно време агенцията разкри огромни нарушения по проекта "АЕЦ "Белене".

Номинации на бизнеса

Част от имената за втория ешелон на властта се представят като номинации на неправителствения сектор и бизнеса - стъпка, която цели повишаване легитимността на кабинета. Екипът на социалния министър Йордан Христосков е комплектуван с една номинация на бизнеса - Румяна Георгиева, която досега представляваше КРИБ в тристранката, и Спаска Михайлова, предложена от "Национална мрежа за децата". Като номинация на бизнеса се представя и Бранимир Ботев, спряган за зам.-министър на туризма.