Супер Луна изгрява тази нощ

Животът

10-08-2014, 12:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Идва звезден дъжд

Астрономите наричат явлението "перигейно пълнолуние"

Тази нощ ще има супер луна. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината, обещават астрономите. Астрономите наричат явлението "перигейно пълнолуние", обяснява доц. Васил Попов от Института по астрономия на БАН. "Луната се върти около Земята не по кръгова орбита, а по елиптична орбита. По тази причина тя ту се приближава, ту се отдалечава. Разликите в разстоянието от центъра на Земята са между 356 000 и 408 000 километра. В момента, когато Луната е най-близо до Земята, ако се окаже, че е в пълнолуние, говорим за Супер луна", уточни Попов. 

Феноменът може да се види в пълния му блясък от всеки жител на планетата, включително и от територията на България, при изгрева на Луната.

Супер луната е втората за годината, но е уникална, защото спътникът ще изглежда с 16% по-голям и с 30% по-ярък поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото му разположение до Земята - на 356 896 км. Такова приближаване, каквато ще има през тази нощ (неделя срещу понеделник), ще се случи отново през 2034 г., прогнозират астрономите.