Датата на раждане подсказва дали сме податливи на шизофрения

Новините

09-08-2014, 07:39

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Родените през зимата и пролетта са по-предразположени към тази болест.

У нас няма надеждна статистика. От години се говори, че е необходим национален регистър на болните, но не се прави. А е необходим, защото сега никой не може да каже колко са например пациентите с шизофрения, кой от тях къде е, кой го лекува. Това е работа на държавата.

Регистър нямаше и преди 1989 г., но тогава редът беше ясен: до 3 дни след като изпишем един пациент, документите му трябваше да са на бюрото на съответния директор на психодиспансер по местоживеене, за да остане той под наблюдение. Сега аз нямам право да задължа болния да отиде например в старозагорския диспансер - той може да отиде където си иска, може и никъде да не отиде.

У известна част от нашите пациенти случаите на груби противообществени прояви наистина идват внезапно като лятна буря, но в повечето случаи има предвестници за това. Близките им ги забелязват, съседите - също, но този период обикновено се пропуска.

Всеки вдига рамене - как да го накараме да се лекува, той не иска, и накрая се стига до това, което пълни страниците на вестниците. Но кървави инциденти от норвежки тип или по американски образец у нас няма. Мисля, че този вид поведение не е присъщо на националния ни характер, което не е лошо.

Напоследък забелязвам, че се нагнетява напрежение около темата за психиатричната помощ. Има по-голямо недоволство, натиск и повече изисквания към нас, медиците. Но дали това има връзка с евентуално увеличения брой на болните, няма кой да ти каже.
За мен обратната връзка са срещите ми с близките на пациентите.

Правени са много проучвания, има спорове дали съществуват социални фактори, които да водят до увеличаване на психичните заболявания. Като медик, който от години изучава шизофренията, зная, че природата и климатът не са причина човек да се разболее от нея.

Категорично не зависи и от пълнолунието. Тези фактори влияят на депресиите, тъмното например, но това е друга болест и не е първа крачка към най-зловещата - шизофренията. Афективните разстройства като мании и депресии са 6-7 пъти по-чести, но едва 1,1% от психоболните са шизофреници.

Доказано е още през 20-те години на ХХ век, че родените през зимата и пролетта са по-предразположени към тази болест. А в Раднево с нашите проучвания направихме връзка на рождените дати не само с болестта като цяло, но и с конкретни нейни симптоми.
Сега лично аз работя върху темата за връзката между шизофренията и умението на болните да разпознават емоциите върху човешкото лице. Те не могат да разгадаят езика на лицето, особено чувството на страх и тъга.