Екшън на Крайбрежната: Собственик на шумна кръчма удари проверяваща

Мисия Варна

09-08-2014, 06:23

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Две заведения хлопват кепенци заради високи децибели

Побойникът повреди уред за 10 000 лева, общински полицаи го пуснаха да си ходи

Собственикът на  ресторант "Борисовата воденица" на Крайбрежната алея във Варна удари длъжностно лице и счупи уред за измерване на шум. Екшънът се разигра около 1:30 часа в петък срещу събота. 

След 22 подадени жалби за силен шум от заведенията по плажа, тази нощ по заповед на кмета общинската администрация организира внезапни проверки за децибели в кръчмите, съвместно със служители на Регионалната здравна инспекция и пред очите на медиите. 4 заведения, посочени от журналистите, бяха проверени, като в три от тях беше констатиран шум над позволената норма. В последното заведение обаче, освен на неспазване на наредбите, проверяващите се натъкнаха и на побойник. 

"Борисовата воденица", в която по традиция има оркестър и певица и тази нощ не спести децибелите, а изпълнителката и съпровода се чуха отдалеко. За да не намалят музиката, щом видят общинските служители, здравните инспектори и медиите и така да попречат на замерването, първа от екипа влезе Ана Еленчева от РЗИ, която извършва замерванията със специален звукомер. 


Ана Еленчева се опитва да събере частите на звукомера, след удара 

Щом я видя собственикът на кръчмата, изнервен от случващото връхлетя младата жена и я удари по ръката, блъскайки и уреда. Звукомерът се разпиля на части, а чорбаджията на "Борисовата воденица" - Галин Николов най-необезпокоявано излезе от заведението и тръгна по алеята. 

Междувременно двамата общински полицаи, които цяла вечер съпровождаха проверките, вместо да влязат в ресторанта, останаха на тротоара срещу него. Едва след обясненията на журналистите, които хукнаха да гонят побойника установиха, че се случва нещо нередно. 


Общинските полицаи цяла нощ съпровождаха проверките, но в две от четирите проверени заведения, не влязоха

Вместо да го задържат обаче, общинските полицаи му записаха данните и го пратиха да си ходи по живо по здраво. Преди това не позволиха на медиите да го снимат с мотива, че извършвали процесуално действие. 

Изумени от случващото се, журналисти и проверяващи престояха близо 15 минути пред кръчмата, в очакване общинските полицаи поне да разпитат разстроената служителка, станала жертва на пуснатия от тях Николов. По това време стана ясно и че повреденият апарат е единствен в РЗИ, а цената му е 10 000 лв. 

От общинските полицаи обаче не последва реакция, което принуди колега репортер да позвъни на тел. 112, за да разкаже за инцидента и да повика патрул. 46 минути по-късно последва второ позвъняване, защото други полицаи така и не се появиха. Оказа се, че от тел. 112 подали сигнал на дежурен в общината, който пък се свързал с общинските полицаи на мястото. След разговора си с тях, дежурният докладвал пред 112, че всичко е спокойно. 

Няколко минути след второто позвъняване на телефона за спешни нужди и след настояване да бъде изпратен патрул, пред "Борисовата воденица" пристигнаха три полицейски коли. 


Началникът на отдел "Контрол по търговската дейност и туризъм" в общината Диана Йорданова разказва за инцидента пред полицаи от Второ районно

Офицер от Второ районно се зае със случая, а пострадала служителка, колегите й и един от репортерите тръгнаха към полицейското управление, за да дават свидетелски показания. 

След екшъна на Крайбрежаната алея "Борисовата воденица" ще бъде запечатана. Преди да бъде "разпилян" звукомерът показа стойности 92 децибела при 75 допустими за такъв тип заведения. 

Само преди седмица същата кръчма, отново е била проверявана от общинските служители, съвместно с РЗИ и тогава пак е имало шум, по-висок от допустимите стойности. На собственикът е бил съставен акт. Сега заради второто провинение заведението няма да доизкара летния сезон.