Мазут оцапа плажа на Фичоза

Туризъм

08-08-2014, 11:55

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Петното се е носило по вълните и накрая се е разнесло по протежението на целия бряг

Красивите и доскоро чисти плажове след нос Галата, на юг от Варна, плувнаха в мазут. Това са разказали разтревожени варненци пред в. Монитор. Те са категорични, че корабното гориво е изхвърлено от спрелите на рейда кораби, които изчакват влизане в пристанището за товарене или разтоварване.

"Мазутът е навсякъде, по пясъка, по камъните, лепне по краката и не позволява да легнеш на пясъка, коментира Николай Томов. Това е в момента тъжната и грозна гледка на брега на "Фичоза" и никой не си прави труда да открие виновниците. Тези, които спират на рейда, ни имат за разграден двор и си правят каквото си искат, казва още ядосано мъжът, който досега е прекарвал почти всяко лято на този красив девствен бряг с малки плажове близо до Варна.

Специалисти коментираха, че подобно голямо мазно петно се получава при миенето на танковете за гориво и изхвърляне на мръсотията в морето, което е абсолютно забранено. Петното се е носило по вълните и накрая се е разнесло по протежението на целия бряг, където е изпоцапало. Проблемът е липсвал в началото на седмицата и най-вероятно екозамърсяването е извършено през нощта, коментираха плажуващите.

Вчера сутринта те не могли да повярват на очите си, когато видели замърсения бряг. Хората съобщили на всички отговорни инстанции, като настояват институциите спешно да се намесят и да се изчистят петната. От РИОСВ-Варна им казали, че това не е тяхна работа, като ги пренасочили към Гражданска защита.