Кой се изгаври с участниците в Международния фолклорен фестивал? (видео)

Мисия Варна

08-08-2014, 11:34

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международният фолклорен фестивал - дефиле с препятствия

На трупите се наложи да танцуват на латино ритми, грузинците отказаха да участват във фарса

Срамно петно оцапа последната вечер на Международния фолклорен фестивал. Унижение, липса на пространство и ходене с препятствия сполетяха трупите, събрани от цял свят във Варна, по време на дефилето по повод закриването на форума. Точно в 19 часа вчера съставите се събраха пред хотел "Черно море", за да участват във фолклорна плетеница и шествие през ларгото до входа на Летния театър. Оказа се обаче, че за танцьорите  място няма.

Наблъскани в два - три квадратни метра, хората се опитваха да представят изпълненията си между пейки, рекламни пана, продавачи на дрънкулки и стрийт денсъри. Последните сами се усетиха, че не е прилично да надуват колоните си и спряха, за да изчакат танците на фолклорните състави. 

Най-лошото обаче тепърва предстоеше. Фолклорният фестивал, като всяка година и тази съвпадна с Алеята на книгата, чиито шатри са разположени по ларгото. На участниците се наложи да слаломират между тях и дефилето меко казано не се получи. По програма на входа на Морската градина всеки от съставите трябваше да представи в рамките на 2 минути свое изпълнение. Точно там дойде и най-голямата гавра. 

На същото място, на висока сцена с още по-високи децибели бе започнало откриването на Летен салса фест. Учители по латино танци, преподаващи стъпки от сцената на двадесетина души, под звуците на меренге, бачата и салса, не сметнаха за необходимо да спрат или поне да намалят музиката, докато фолклорните трупи се опитват да чуят собствените си музиканти, под чиито съпровод танцуват. 

Така на българи, сърби и румънци, които бяха първи по програма, се наложи да танцуват народен фолклор под звуците на бачата. Дойде ред на турския състав, който с тежките си тъпани успя за миг да пробие през латино какофонията. Организаторите на салса феста, явно усетили, че нещо друго на метри от тях се случва, обявиха, че спират за кратко, за да "изчакали минаването на друг парад".  

Турците приключиха и дойде ред на следващата трупа. В паузата от латиното успяха да се "проврат" словенците. Танцьорите доста се замислиха дали изобщо да започват, виждайки какво се случва с останалите състави. Малко преди да приключат колоните на салса феста отново гръмнаха. 

В този момент дойде ред на грузинците, които обаче, отказаха да участват. Соченият за най-колоритен състав на фестивала реши да не се унижава, показващ уникалния си фолклор на латино съпровод. 

Мексиканците също не бяха пощадени. Трупата реши да спази програмата, не успя обаче да започне, защото модерни латино ритми заглушиха техния оркестър. 

Междувременно ръководителят на българската трупа, за трети път отиде да помоли хората зад пулта на салса феста да намалят музиката. Пред дама, която се представи за негов организатор, той обясни, че Фолклорният фестивал е уважаван форум с традиции, организиран от общината, а участниците са обидени от гаврата. Ръководителят обясни още, че всяка трупа има по две минути според програмата и няма да отнеме много от "безценното време" на латино училището на открито. 

Жената пък отговори: "Спокойно и ние сме общинска проява".  Все пак музиката бе спряна, а от сцената призоваха: "Ще спрем отново, нека бъдем толерантни към другата проява, само за две минути и ще приключат". Така мексиканците успяха да чуят собствения си съпровод и да танцуват в отредените им две минути. 

Изумлението и обидата на всички трупи обаче пролича ясно. Хора от фестивала коментираха, че при следващата покана за МФФ във Варна, ще има трупи, които със сигурност ще откажат. 

23-тият Международен фолклорен фестивал мина под знака на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019. По същият начин е анонсиран и Летният салса фест, чиито организатор е частна танцова школа "Маламбо". Кой обаче не съобрази, наслагването на двете културни прояви - в подкрепа на кандидатурата на Варна, една върху друга не стана ясно.