Спешно пишат жалби срещу "Южен поток"

Новините

08-08-2014, 07:00

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Обжалването не може да стане от министерството, а от кметове, НПО-та и други засегнати

Неправителствени организации и граждани пишат жалби срещу заповедта на бившия регионален министър Десислава Терзиева, с която тя е дала разрешение за строеж на приемен терминал и компресорна станция от газопровода "Южен поток" в Паша дере край Варна. Това е мястото, където става връзката с морския участък на тръбата, и е първият ключов обект на българска територия.

Вчера енергийният експерт Стефан Гамизов заяви, че ако заповедта не бъде анулирана, ще започнат протести. По думите му, ако започнем да строим, а след това се откажем, ще дадем повод на руската страна да заведе арбитражни дела срещу страната ни, каквито се водят за АЕЦ "Белене".

Регионалното министерство обаче няма как да обжалва в съда собственото си решение. "Това може да бъде направено от засегната страна", каза говорителят на МРР Бетина Жотева. Такива са кметове, неправителствени организации и други. Днес обаче изтича тридневният срок, в който може да се атакува предварителното изпълнение на заповедта, тъй като решението бе публикувано в Държавен вестник на 5 август. Актът може да се обжалва и по отношение на неговата законосъобразност в срок от 14 дни.

Ще търсим правни основания за обжалване на решението, каза за "Преса" Илиян Василев от Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион. По думите му работата по "Южен поток" никога не е бил замразявана реално.

По-рано вчера пред БТВ вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева заяви, че "Южен поток" е важен за България, но трябва да се изгражда по европейските правила.

Строителното разрешение за приемния терминал и компресорната станция не е единствената стъпка в полза на проект, който беше замразен. На 21 юли Министерството на земеделието продаде 359 декара от горския фонд в Паша дере за 13 млн. лв. на проектната компания "Южен поток България".

Междувременно бе извършена и промяна в консорциума, който ще строи българския участък. Преди дни Генадий Тимченко обяви, че излиза от сдружението. Неговата компания "Стройтрансгаз" беше сменена с "Центргаз", дъщерно поделение на "Газпром".

Драгомир Стойнев: "Уестингхаус" имаше среща и с президента

Ръководството на "Уестингхаус" се е срещало с президента, с премиера Пламен Орешарски и с Бойко Борисов, съобщи вчера бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. Преди това пред той обяви, че американците са разговаряли и с ръководството на БСП. "За договора с "Уестингхаус" има три решения на Министерския съвет. Документът е минал през три борда. Не подписвам аз. Всички министри, както и министър-председателят, са запознати с този договор", обясни Стойнев.

Той припомни, че има три решения на МС, които били публични и всеки, който искал да се запознае с тях, можел да ги прочете. "Има обаче и конфиденциална информация, която без желанието на съответния инвеститор не може да бъде показана", каза още Драгомир Стойнев. "Всяко решение на МС е публично. Аз самият съм искал през Изпълнителното бюро на БСП да се даде цялата информация - кой се е срещал, как се е срещал и т.н. Нека служебното правителство да извади договора, който, пак казвам, не носи никакъв финансов ангажимент на държавата", допълни бившият енергиен министър.