Никой не иска да живее във фургоните за бедстващи

Общината ги дава, ромите ги не щат

Няма желаещи, които да искат да населят фургоните за бедстващи на територията на старото военно поделение "Сокол" край "Аспарухово". Днес селището, за временно пребиваване, което общинската администрация устрои, трябваше да започне да приема хора, останали без дом след потопа, който удари "Аспарухово". 

Такива обаче не се намериха. Само едно ромско семейство се появи на откриването на селището, но дори и то започна да недоволства пред кмета на града Иван Портних. 

"Здрава къща имахме, капка не е капнала при нас от потопа. Казаха ни да напуснем, но после пак можело да се върнем там, но я събориха", обясни единият от мъжете в ромското семейство. По думите му, съборената къща била напълно законна, а алтернативата с фургона не устройвала него и фамилията му. 

"На разположение са 11 големи и 18 малки фургони, оборудвани с всичко необходимо за нормално ежедневие. Има възможност за настаняване на около 100 души.  Предложено е настаняване на 52 семейства (146 души), декларация за отказ са подписали около 100 души", съобщи кметът Иван Портних. 

Чисто новите фургони бяха предоставени от "Гражданска защита", а общината изгради ел и ВиК мрежи за тях. Селището за временно настаняване разполага с перално помещение. Има денонощна охрана и комендант. 

Съборени са общо 108 постройки в "Аспарухово", от които 48 жилищни, 27 второстепенни - тоалетни и гаражи, 32  търговски обекта, един социален център, припомни той. 

28 души са настанени в СУПЦ, в общинската база "Баба Алено" - седем, в "Черноморец" – двама. До момента помощи от община Варна са получили 122 домакинства по 500 лв. за наем за първия месец, 334 домакинства – по 300 лв. еднократна помощ, гласувана от Общинския съвет. Още 166 души са подали декларация с искане за такава помощ.


От Агенцията за социално подпомагане 294 домакинства са получили по 325 лв., още 94 чакат. На близките на 6 от жертвите са изплатени по 10 000 лв., за останалите 7 предстои уточняване на документите, обясниха от Агенцията.
По дарителската сметка на община Варна са постъпили общо 228 211, 88 лв. От тях 150 500 лв. от общините Харманли, Бургас, Пловдив, Плевен, Брезник, Елин Пелин, Лом, Цар Калоян. Те ще бъдат разходвани според решенията на съответните общински съвети. Даренията от физически и юридически лица са 71 190,20 лв. 6 521,68 лв. са постъпили от чужбина.

По информация от БЧК дарените пари по тяхна сметка са за около 1 милион лева, които се разпределят от обществен съвет. По DMS сметката на Български дарителски форум, по техни данни, са внесени около 500 000 лв. Тези средства също ще бъдат разпределени от обществен съвет, в който община Варна не участва.
До БЧК и Български дарителски форум са изпратени списъци с нуждаещите се хора, пострадали от бедствието – 528 души. Данните постоянно се актуализират от страна на социалната дирекция към община Варна и районното кметство в Аспарухово.

"Отново благодаря на всички хора, които ни помогнаха в тежките дни. Надявам се на 15-ти август в Деня на Варна, да открием символа на доброволеца, който ще бъде поставен в "Аспарухово", в знак на благодарност за протегнатата ръка от хиляди хора", коментира кметът."Не може да бъдем безучастни към трагедията в Мизия, щом сме преживели същото. Към момента с помощта на "Хисар" сме изпратили един тир с минерална вода, ще изпратим и ботуши, кофи и лопати, нужни за почистването", каза Иван Портних.

Продължават дейностите по укрепване в "Аспарухово". Към момента по домовете си са върнати хора на улиците "Кирил и Методий" и "Моряшка". Там скатът е обезопасен, работи се по проект за противоерозионно укрепване, което ще обхване и гробищния парк. 4 подпорни стени се изграждат на улиците "Калач" 19-21, "Маркови кули" 28-30 и "Найчо Цанов" 69-73. Готово е и заданието за възстановяване на Аспаруховия парк и зелените площи в района, които заемат 115 дка, отчете градоначалникът.

Община Варна е подала искане за 1 854 000 лв – чрез областния управител до Междуведомствената комисия - за всички неотложни аварийно-възстановителни работи. Още 10 млн. лв. се очакват за възстановяване и укрепване на района. 4,9 млн. лв. са средствата, необходими за допълнителни дейности по възстановителни работи. 141,3 млн. лева са парите, за които Варна кандидатства пред фонд "Солидарност" на Европейския съюз.