Свършиха парите за Варна 2019

Мисия Варна

06-08-2014, 13:18

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Кой и как е харчил парите засега не е ясно

Предвиденият бюджет от 500 000 лева за подготовка на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата е изчерпан и дори надвишен с 3000 лева. Това стана ясно днес по време на заседанието на комисията по култура към местния парламент. Данните отчете шефката на дирекция "Култура" Антония Йовчева. По думите й към 30.06 от парите вече са били разходвани 395 хил., а към 24.07 - още 108 хил. лв. 

Съветници от комисията попитаха дали това означава, че няма пари, с които да се посрещне журито, което пристига във Варна на 31 август и ще прави оценка на кандидатурата ни на 1 септември. Според отговора на културната директорка сега се търсят варианти, като харчът може да бъде покрит от други пера от бюджета за култура, който е 2,3 млн. лева. Съветничката Валентина Софрониева обаче контрира, че това може да се случи само при актуализация на бюджета, гласувана от ОбС.

Комисията поиска пълен отчет на разходите като уточни, че такова искане се прави за втори път, но културната дирекция не го е предоставила досега.
Самата Антония Йовчева не можа да отговори за какво са били разходите. От екипа, подготвящ кандидатурата, пък обясниха, че голяма част от дейностите се извършват на доброволни начала: изработка и разпространение на рекламни клипове, раздаване на флайери и сувенири. Без пари щял да бъде и огромният билборд, който ще бъде поставен на входа на града - на сградата на бившия завод "Електрон", който ще съобщава за кандидатурата на Варна.

Информацията за изхарчените пари, както и недоумението на съветниците са странни на фона на предложението на същата тази комисия на сесията през юни да бъдат отпуснати средства за конкурс за таланти по кварталите. Мотивацията на председателката на комисията Даниела Димова тогава беше - останали са неусвоени пари в сметката за кандидатурата на Варна за 2019 г.

На 31 август във Варна пристига делегация от 6 човека, в това число и четирима от журито (2-ма българи и 2-ма чужденци), което на 5 септември трябва да реши, кой ще е българският град - столица на културата през 2019 г. Посещението предизвика още едно притеснение сред съветниците. Даниела Димова сподели впечатленията на участници в Международния балетен конкурс, че центърът на града е доста мръсен. Някои от съветниците дори призоваха варненци да се организират и подобно на доброволческата акция в Римските терми миналата събота, да почистят града.