Най-добрите рецепти за консервиране на краставички

Животът

05-08-2014, 13:58

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Всеки може да добави в коментар любима, изпробвана, много вкусна или много лесна рецепта

Консервирането на краставички е не само вкусно, но и много полезно занимание. Всъщност, какво повече би могло да се каже за киселите краставички? Истината е, че почти всяка домакиня има свои хитрости, за да направи зимнината по-вкусна, съхраняването й по-просто и за по-дълго време.

Краставички в пикантен доматен сос

Краставичките се измиват и се накисват в студена вода за 1-2 часа. Необходими са 4.5 кг краставички, чесън - 180 г, доматена паста - 150 г / 3 пълни супени лъжици /, слънчогледово масло - 250 мл, захар - 150 г, сол - 31 супени лъжици. В процеса на приготвянето на соса, може да се прибави сол на вкус. Оцет 6% - 150 мл, лютив пипер - 1 чаена лъжичка, черен пипер - 1 супена лъжица.

Отстраняват се краищата на краставичките. По-големите се разрязват на 4 части по дължина. Чесънът се пресова. Добавяме всички съставки, без оцета. Слагаме на умерен огън. След 30 минути краставичките вече ще плават в соса. Пробваме соса на вкус - той трябва да бъде пикантен, да не е солен, но не и твърде сладък. Задушаваме краставичките още 15 минути и прибавяме оцета. Общо продължителността на задушаване трябва да бъде 40-45 минути. Покриваме тенджерата с капак и оставяме да престои 15 минути. Разпределяме краставичките в буркани. Заливаме ги със соса и ги стерилизираме в продължение на 25-30 минути. След това обръщаме бурканите докато изстинат напълно.

Солени краставички

Продукти за един буркан от 1 литър: краставици /колкото се съберат/, копър - 1-2 стръка, хрян - 1 лист, чесън - 5-6 скилидки, лютив пипер - 3-4 зърна, черен пипер - 2-3 зърна, френско грозде - 2 листа, морска сол - 20 г, ацетизал - 1 1/2 таблетка, натрошена.

Краставичките се заливат със студена вода и се оставят за 4-6 часа. Приготвят се бурканите като капачките се поливат с гореща вода. На дъното на буркана се поставят лист хрян, стрък копър и листата от френско грозде. Бурканът се напълва плътно с краставичките, прибавят се скилидките чесън и зрънцата пипер. Залива се с гореща вода, поставя се капачката и се оставя да изстине докато можем да държим буркана в ръка.

Водата се излива в тенджера на котлона докато заври. В бурканите се посипват сол и натрошеният аспирин. Врялата вода от краставичките се излива в бурканите до напълване и веднага се слагат капачките. Тенджерата с водата остава върху намаления котлон докато не се напълнят всички буркани. Обръщат се с дъното нагоре и се оставят на топло място за едно денонощие.

Стерилизирани краставички без оцет

Приготвените по тази рецепта краставички са ароматни и хрупкави.

Необходими продукти: краставички - 1 кг, корен от хрян - 50 г, чесън - 2-3 скилидки, дафинов лист - 1-2, лист от дъб - 1, лист от вишна - 1, лист от черно френско грозде - 1, горчица на зърна - 1-3 броя, копър - 3-4 зрънца. За саламурата - 1 литър вода и 2 супени лъжици сол.

Краставичките се нареждат плътно в бурканите, заливат се с предварително приготвената саламура и се затварят с капачките. Престояват 3-4 дни при стайна температура докато ферментират. След това саламурата се излива от бурканите и се кипва. Краставичките внимателно се изплакват в студена вода, след което отново се нареждат в бурканите, добавят се подправките за аромат и хрупкавост на краставичките. Заливат се със заврялата саламура, след което бурканите се стерилизират при температура 80-90 градуса / еднолитровите буркани - 20 минути, трилитровите - 40 минути.

Солени краставички в буркани - най-простата и вкусна рецепта

Продукти: вода - 1 л, сол - 50 г, краставички - колкото са необходими, подправки - според вкуса.

Малко количество краставички може да се осолят в буркани без да се пастьоризират. Пресни, еднакви по размер краставички се измиват обилно със студена вода, нареждат се в буркани, слагат се подправки по вкус и се заливат с горещ (може и със студен) 5% солен разтвор - 50 г сол на 1 л вода. Бурканите се покриватс капачките, предварително потопени в гореща вода, без да се затягат. Престояват така 7-10 дни при стайна температура, след което се долива соленият разтвор и капачките се затягат с машинка. Тази рецепта за осоляване на краставички е за предпочитане, защото те запазват добрите си качества дори и при стайна температура.

"Да си оближеш пръстите" - тайна рецепта за консервирани краставички

Продукти: краставички - 4 кг, магданоз - една връзка, слънчогледово масло - 200 г, оцет 9% - 200 г, сол - 80 г, захар - 200 г, млян черен пипер - 1 чаена лъжичка, чесън - 1 глава.

Измиваме краставичките и отрязваме краищата. По-големите разрязваме на 4 части по дължина. Приготвените краставички слагаме в тенджера. Прибавяме ситно нарязания магданоз, маслото, оцета и солта. В получената марината сипваме чаша захар, чаена лъжичка млян черен пипер, нарязания на ситно чесън. Оставяме за 4-6 часа. През това време краставичките пускат сок - в тази смес ще стане мариноването.

Вземаме стерилизирани половинлитрови буркани и ги пълним с нарязаните краставички, като ги поставяме вертикално. Заливаме с маринатата от тенджерата, затваряме с попарените капачки и стерилизираме 20-25 минути, след което затягаме плътно капачките. Бурканите се оставят с дъното нагоре , покрити с кърпа до пълното им изстиване.