Родители: Не е вярно, че няма място за първолаците в "Захари Стоянов"

Според тях информацията, че за четири от приетите паралелки с първокласници в "Захари Стоянов" няма място и те ще бъдат прехвърлени в училище "Васил Друмев" е инсинуация

Началникът на Регионалният инспекторат на Министерството на образованието във Варна Венцеслава Генова, цели да всее смут у родители на първокласници, които са записали децата си в ОУ "Захари Стоянов". С това становище излязоха от сдружение с нестопанска цел "Родители за Варна", чиито деца учат в основното училище. 

Според тях информацията, която Генова даде, че за четири от приетите паралелки с първокласници в "Захари Стоянов" няма място и те ще бъдат прехвърлени в училище "Васил Друмев" е инсинуация. 

Ето и становището на сдружението на родителите, чиито деца учат в "Захари Стянов", което публикуваме без редакторска намеса: 

Уважаеми съграждани, уважаеми жители на кв. "Чайка", кв. "Бриз" и местностите на север от града,

В поредица от медийни изявления Началникът на Регионален инспекторат на МОН гр. Варна г-жа Венцислава Генова, цели да всее смут у родители на първокласници, които са подали в срок пълен комплект документи и са записали децата си в първи клас в ОУ "Захари Стоянов". Смутът цели колкото може повече родители да се поддадат на инсинуацията и преместят децата си. Госпжата даже твърди, била водила преговори с директор на СОУ "Васил Друмев", едно от изоставащите като качество на обучението и качествен мениджмънт училища, да бил отпуснал две класни стаи за първолаците от кв. "Чайка".

Целта е да се редуцира изкуствено приема на деца в първи клас в ОУ "Захари Стоянов" и така поетапно то да се закрие, за да може съжителстващото училище – Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", да обсеби цялата лелеяна сграда. Никоя институция във Варна не се интересува от това децата на квартала да растат в нормална училищна среда. Проблемът престъпно се неглижира. На този фон, Генова иска да “подготви” обществото за уволнението на директора на ОУ "Захари Стоянов" като в медийното пространство сее клевети и уронва престижа на училището и колектива. Написала е искане за писмени обяснения към г-жа Колева за:

1. Неправилно определен район на училището – ВАС от 2009 година отмени районирането
2. Не била задължила децата да манифестират на 24-ти май – откога манифестациите са задължение?!
3. Не се била съобразила с базата – че как да се съобрази, като ежедневно Петков чака на гюме да разбива стаите на първолаците?!

Това поведение на Генова в подкрепа щенията на директора на МГ Петков е в нарушение на няколко закона, които са валидни в България. Сигурни сме, че г-жа Генова съзнава какво прави. И, следователно, трябва да понесе отговорност за това.

Фактите са следните:

1. Стаите в училището са си налице.
2. Приемът е осъществен регулярно, по план, по график, който е одобрен от МОН.
3. Родителите са единствените законни представители на децата си и Началничката на РИО няма правомощия да насочва деца от едно училище в друго, особено използвайки медиите.

Искаме да заявим, че компетентните правоохранителни органи са сезирани. Имаме вече и конкретни становища, които ни насърчават да потърсим лична отговорност на Началника на РИО на МОН Генова, както и на общинската администрация, която не изпълнява решенията на Общински съвет.

Ясно е, че беззаконието трябва да спре! И ние, родителите, трябва да се погрижим децата ни да растат в една по-справедлива и спокойна среда, давайки им личен пример как се отстоява демокрацията в България.

С уважение: Управителен съвет на Сдружение "Родители за Варна"