Приходите в туризма с 20% надолу

Туризъм

01-08-2014, 06:41

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Намаляват летовниците от Западна Европа

През летния сезон приходите в туризма ще паднат с 20%, даже и повече. Това прогнозира Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

"Основно намалението на постъпленията се дължи на обезценяването на руската рубла", смята експертът. "От началото на сезона руснаците по нашите плажове сега са с една десета по-малко, защото нямат възможност да пътуват с рейсове и леки коли през Украйна към Бъл­гария. Самолетите са пълни, обаче има промяна на структурата на пътуванията. Немалка част от руснаците, идващи у нас, отсядат в свои жилища или квартири на свои сънародници и по-малко отсядат в нашите хотели", допълва Драганов.

Според него по-малките приходи от руския пазар не може да се компенсират по никакъв начин. По думите му негативната картина се допълва и от спад на цените по Северното Черноморие с 10%, което е безпрецедентно за август. "Заради дъждовете намаляха туристите, които отиват на морето за ден-два, намаля и броят на румънците. За първи път през август има празни легла, особено в хотелите по-далеч от брега и в малките населени места. Това не се случвало през последните 15 години", казва още той. "Лошото време кара хората без резервации да отлагат пътуването си и това сваля приходите на всички по Черноморието - хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажове", посочи Драганов и припомни, че през 2013 г. туризмът е донесъл на страната 3,1 млрд. евро, но за тази година все още не може да се каже колко ще е спадът.

"След месец-два ще стане ясно дали ще има спад на приходите", смята Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). "От летищата казват, че пристигналите туристи са повече. Консулствата ни в Русия и Украйна отчитат ръст на издадените визи за почивка у нас, но колегите казват, че тези летовници ги няма при тях. Може да са по апартаменти, закупени от тях, или в български частни квартири", добавя браншовикът.

Според него пазарът е динамичен и хотелиерите, които имат по-силни позиции не свалят цените си в пика на сезона, а други - намаляват. "След всички негативни събития около нас, ще бъде успех да постигнем резултатите от миналогодишния летен сезон", казва Рагин.

"Нормално е при по-слаб сезон приходите да падат", каза Елена Иванова, от съюза на собствениците в Слънчев бряг. “Причината е не само кризата в Украйна. През юли в хотелите ни имаше спад от 7-8% и на туристите от Западна Европа - Англия, Германия и скандинавските страни. Заведенията за свободна консумация отчитат по-голям отлив на клиенти. Надявам се през август да достигнем нивата на заетост от миналата година, което обаче няма да компенсира спада", казва тя.

Според нея западняците са предпочели Гърция пред България, защото са решили по този начин да помогнат на съседите да излязат от кризата. "От друга страна южната ни съседка има голямо предимство с безплатните плажове", смята Иванова. "А у нас негативно влияние на туризма ни оказва концесионирането", добавя тя.