Обменяме опит с Норвегия за зелена енергия

Парите

28-07-2014, 14:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В рамките на две години, ще се реализират редица дейности за установяване на двустранно сътрудничество между Черноморски енергиен клъстер и NCE Smart

От началото на тази година, Черноморският енергиен клъстер със седалище във Варна изпълнява проект "BANCAGE: България и Норвегия – клъстери в подкрепа на зеленото предприемачество" в партньорство с Норвежкия енергиен клъстер NCE Smart Energy Markets и консултантска компания за управление на енергията (New Energy Performance AS).

Проектът цели да укрепи взаимоотношенията между двата енергийни клъстера като иновативен и ефективен модел за увеличаване на конкурентоспособността на бизнеса чрез изграждане на специфичен капацитет на енергийна тематика, привличайки публични, частни и НПО сектори.

В рамките на две години, ще се реализират редица дейности за установяване на двустранно сътрудничество между Черноморски енергиен клъстер и NCE Smart, както и между фирми-членки на клъстерите, с конкретен акцент върху изграждането на капацитет на специфични теми, свързани с опазване на околната среда и устойчиво използване на енергийните ресурси.

Партньорите по проекта ще градят капацитет в публичния и частния сектор чрез трансфер на знания относно системи за енергиен менджмънт (EMS), изграждане на консултативни мрежи и обмяна на опит за практическото прилагане на устойчиви енергийни политики, обмяна на добри практики между България и Норвегия относно енергийни мерки и дейности в обществени и частни сгради. Ще се организират енергийни еко-мероприятия в двете страни, с цел насърчаване на енергийната ефективност и опазване на климата. Ще се проведат бизнес форуми за предоставяне на възможности за работа в мрежа и за създаване на дългосрочни бизнес партньорства между фирми от клъстерите.

През последните години ЕС е изправен пред сериозни предизвикателства по отношение на устойчивото развитие на енергията и емисиите на парникови газове, както и сигурността на енергийните доставки, зависимостта от вноса и конкурентоспособността и ефективното прилагане на вътрешния енергиен пазар. Проект BANCAGE е инструмент за подкрепа и изпълнение на целите на политиката за енергетиката и изменението на климата на Европейско и национално ниво.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежкия Финансов Механизъм 2009-2014 в рамките на Програмна област БГ 10 - "Иновации в зелената индустрия".