Дания и Германия спечелиха най-много от ЕС

Парите

28-07-2014, 11:08

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съвсем различна е ситуацията обаче в южната част на континента

Дания и Германия са големите печеливши от общия европейски пазар, сочат резултатите от публикувано днес изследване, цитирано от германската информационна агенция DPA. По поръчка на германскита фондация Bertelsmann анализатори са изследвали икономическото развитие на 14 от 15-те най-стари членки на ЕС, без Люксембург.

Според данните благодарение на общия пазар реалният брутен вътрешен продукт на Германия е нараствал средно с по 37 млрд. евро годишно между 1992 и 2012 година. Това означава, че всеки германец е ставал с 450 евро по-богат за разглежданите 20 години.

Само Дания е успяла да се възползва повече от липсата на търговски граници - там на всеки гражданин се падат за същия период по 500 евро годишно отгоре. На трето място е Австрия с 280 евро.

Съвсем различна е ситуацията обаче в южната част на континента. Ръстът в Италия се равнява на 80 евро, в Испания и Гърция на 70 евро, а в Португалия - едва 20 евро годишно.

Изследването изважда един важен извод: колкото повече търгуват страните в ЕС, толкова по-богати стават. Това е и причината за ръста на трите водещи страни - Дания, Германия и Австрия, чиито икономики са силно свързани.  Общоевропейският пазар е в сила от 1993, когато бе поставено началото на свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали в рамките на съюза.