Супа от диня спасява от жегата и излишните килограми

Животът

27-07-2014, 19:55

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Една чаша печени динени семки осигурява магнезий, витамин B и протеини

Сред методите за разхлаждане в жегата тези дни моментално почетно първо място заема следната рецепта, която открихме да се лута в мрежата - Супа от диня и лимон с мента. Какво по-хубаво и супер лесно?!

Миксирайте в голям съд 4 купички диня, сока на 1 лимон, няколко листа прясна мента и щипка кардамон. В получената каша можете да добавите и малки парченца диня...

Така, хем цветно, хем полезно. Защото не е точно като диня със сирене, нали се сещате, колко е лесно да се подведе човек и после - откъде се взеха тези паласки. Не само, че не е калорична, ами при по-честа употреба тази супа ще ви отърве от излишните килограми.

Ако ви пристърже по някое време обаче, спасение има, само ако не сте изхвърлили семките. Защото те са не по-малко полезни от сърцевината. Трябва само да ги опечете, точно като слънчогледовите. Измивате ги обилно със студена вода и ги оставяте да изсъхнат. Важно е да са добре изсушени. След това ги изсипвате в тиган или тенджера и ги печете на силен огън около 5-7 минути, докато не покафенеят. След това, върху тях изсипвате предварително приготвен разтвор: една чаена лъжица сол на четвърт чаша вода (обемът разтвор зависи от количеството семки). След прибавянето на разтвора е важно да се разбърква често, тъй като семките на дъното могат да загорят, придавайки лош аромат на останалите. Печете ги до пълното изпаряване на разтвора, изстиват и... хрупате.

Ето и още няколко идеи за нещо по-различно от просто парче диня.

Фреш от Диня с джинджифил
Пригответе си вкусен микс от 200 милилитра пресен сок от диня и сока на половин лимон. Изпийте течността на гладен стомах. Към тази смес можете да добавите и малко пасиран джинджифил.

Динено смути
Пригответе пюре (2 купички) от месестата част на динята и го изяжте. По желание може да се добави малко кориандър.

По-засукана супа с вино
* 1 ч. ч. ментов чай (предварително приготвен и охладен в хладилник)
* ½ средно голяма диня (добре охладена и нарязана на малки кубчета)
* 3 лъжици сироп от агаве 
* ½ ч.ч. сухо бяло Био вино
* 2 с.л. сок от лайм (или лимон)
* 1 ч.л. хималайска сол
* ½ ч.ч. настъргана краставица

Приготвяне – 3 мин: Смесете ментовия чай, виното, сиропа от агаве, сока от лайм и хималайската сол. Добавете кубчетата нарязана диня. Поръсете с настъргана краставица. Ако имате стръкчета свежа мента, можете да ги добавите за декорация.

Въоръжени с тези рецепти и всички, които сами измислите, може да осъществите една качествена детоксикация в рамките на 3 до 7 дни. А! И не забравяйте най-полезната употреба на динята - носете я. Нагоре-надолу по стълбите, използвайте я вместо гирите и непременно се връщайте пеш от пазара, най-малко с две дини под мишница. Перфектната фигура ви е в кърпа вързана!

Полезна информация

92% от теглото на динята е вода, което я прави най-воднистия плод сред останалите. Сърцевината на динята е богата и на витамин С (най-вече), калий, фибри. Тя съдържа също и витамините А, В1, В2, както и манган, желязо, магнезий и никел.

Съдържанието на ликопен я прави силен антиоксидант. Динята е полезна при анемии, защото стимулира образуването на кръв. Полезна е и при подагра, артрит, атеросклероза, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, болести на черния дроб и пикочния мехур, хипертония, порок на сърцето, кръвотечения от носа и наднормено тегло.Сокът и меката част на динята са ефективно диуретично средство. Освен това съдържанието на фибри в меката част понижава нивото на "лошия" холестерол в организма, а сокът ефикасно пречиства черния дроб и бъбреците от шлаките, способства за разтварянето на солите, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, прекрасно утолява жаждата и помага при запек.

Освен самата сърцевина семките на динята също са полезни, тъй като са богати на белтъци и минерали. Добре изпечените семки са здравословна и диетична храна, която в никакъв случай не бива да бъде изхвърляна.

Сред най-полезните им свойства, е че са с висока конценрация на белтъци – една чаша изсушени и изпечени семена, около 120 г, съдържа 30 грама протеин, което представлява около 61% от Ориентировъчния дневен прием. Белтъците в тях са изградени от няколко различни аминокиселини, но с най-голяма концентрация е аргининът.

Макар човешкото тяло да е способно да синтезира достатъчно за нуждите си количество аргинин, има определени моменти, свързани с топлинно изтощение, дехидратация и прием на антибиотици, при които засиления прием на аргинин е благотворен. Аргининът благоприятсва и нормалното кръвно налягане, което е от полза за контрола и превенцията на хипертония и сърдечносъдови заболявания. Триптофан, лизин и глутаминова киселина са сред останалите важни аминокиселини в семената.

Динените семена са богати и на витамини – предимно витамин В. Тази група витамини притежава редица ползи за здравето, но количеството, което могат да дадат семената, може да способства най-вече доброто храносмилане и адекватното извличане на енергия от погълнатите храни. От В-семейството, най-голяма концентрация има ниацинът – около 4 г за една чаша, което е 20% от ОДП. С по-ниски концентрации от същото семейство са налични фалиат, рибофлавин, витамин В6 и В5.

Минералното съдържание на семките също е завидно добро. Магнезият в една чаша печени семки е около 550 мг, при това от източник, който поне през лятото и есента е достъпен и за предпочитане пред витаминовите и хранителни добавки с магнезий. Този минерал е важен за регулацията на кръвното налягане и метаболизма на въглехидратите, като влияе пряко и благотворно на кръвната захар. Освен магнезий, в семената се съдържат още фосфор, желязо, мед, манган и цинк.

Съдържанието на мазнини е изненадващо – за гореспоменатото количество са налични около 45-50 г мазнини, като едва 10-15 г от тях са наситени. Остатъкът е изграден предимно от моно- и полиненаситени мастни киселини, полезни за оптимални нива на холестерол, както и омега-6 мастни киселини, които помагат за понижаване на високото кръвно налягане.