Американец си татуира мисъл на Левски

Животът

25-07-2014, 07:00

Снимка:

Фейсбук

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си"

29-годишен американец си татуира на гърдите мисъл на Васил Левски. Камерън Отенс се впечатлил от подвига на Дякона и от крилатата му фраза "Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си"

Чужденецът изкарал две години в родопското с. Осиково по линия на Корпуса на мира. Оттогава идва всяка година за събора на селото. "Гони го носталгията и като дойде, плаче и много се вълнува", каза кметът на Осиково Велин Палигоров. 

Камерън живее в Котани, Калифорния, и работи на две места, за да заделя пари за пътуванията до България. "Докато беше тук, му разказвах за историята ни. Много се впечатли от живота на Левски - как е обрекъл себе си в жертва на народа. Като дойде последния път, Камерън махна ризата си и гордо ми показа, че си е татуирал мисълта на Левски", разказва Палигоров. 

Американецът е татуирал на български перифразирани думите на Левски: "Ако спечелим, печелим за всички, ако загубим, губим само себе си". Казва, че приятелите му в Америка не били чували за Дякона, но като го питали какво е написал и кажел думите, силно се впечатлявали. 

Благодарение на американеца Осиково вече има герб, прославящ местното производство на ягоди, малини и картофи. Отенс бил впечатлен от вкусните и истински плодове и зеленчуци и платил за изработването на емблемата.