Плодове и зеленчуци, които пазят от слънчеви изгарания

Животът

23-07-2014, 17:31

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор

Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да си изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи, съобщава vesti.bg. Нивото на защитата е същото, каквото е от слънцезащитните кремове.

Колкото повече подобни плодове и зеленчуци се ядат, толкова по-добре се предпазва човек от ултравиолетовите лъчи. Те подтискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват възпаленията (зачервяването на кожата).

Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор. Касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините заедно със слънцезащитните кремове предпазват кожата от вредното слънчево въздействие.

SPF-фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и т.н. Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма. Диетологът Сам Кристи отбелязва: "Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието. Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло". Когато човек е изложен на силно слънце обаче, използването на слънцезащитни кремове е задължително.