"Нещата от живота" е първата изложба на проф. Георги Чапкънов във Варна

Варна Лайф

23-07-2014, 13:45

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

23 юли до 6 август, галерия "Графит": Първа по рода си юбилейна изложба с малка пластика, рисунки, живопис и графика на легендарния проф. Георги Чапкънов - Чапа

"Георги Чапкънов - Чапа е художник създател на един богат, нов свят, който извлича от динамиката на реалността онова, което за хората ще остане като художествена стойност в бъдещето. Всички негови пластики, от ювелирните миниатюрни портрети, плакетите и малките пластики (и разбира се монументалните му творби, сред които най-известните са Св. София, паметника на Радой Ралин, на Петко и Пенчо Славейкови, Хитър Петър и много др.), са създадени от съприкосновението на неговите пръсти и длани с една мъртва материя, каквато е металът, гипсът, восъкът. Те носят тайнството на неговото умение не само да ги моделира, но им да им вдъхне живот. Неговите приумици, родени от "нещата в живота" са израз на житейската му мъдрост и са заредени с положителната енергия на усмивката, на усещането за победата на доброто над злото, на красивото над грозното", споделя изкуствоведът Пламена Димитрова - Рачева.

Изложбата "Нещата от живота" може да бъде видяна в периода от 23 юли до 6 август в артгалерия "Графити", като официалното откриване ще бъде от 18.30 часа в сряда.

Проф. Георги Чапкънов - Чапа е роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол. Завършва Националната художествена гимназия "Илия Петров", София, и специалност скулптура в НХА. Специализира в Париж. Професор и ръководител катедра "Художествена обработка на метала" в НХА.

Носител на награди:
1969, 1982 - за портрет на Съюза на българските художници (СБХ); 1975 - "Златен Езоп" на Междунароното биенале на хумора и сатирата, Габрово; 1977,1979,1986 - национална награда за скулптура на СБХ на името на "Марко Марков"; 1990 - награда на международно жури за реалистична скулптура на името "Огюст Роден" на музея "Хаконе", Япония; 1991- Гран при "За свършенство" на името на "Хенри Мур" на музея Хаконе, Япония; Голямата награда за скулптура на триеналето на изящните изкуства в Ню Делхи; 1993 - награда "Сулмона" за портрета на Фредерико Фелини от Оскар Луиджи Скалфаро, Президент на Италия;
2002 - "Гран при" за скулптура на Европейския салон на изкуствата в Париж.

Негови произведения са представени в Ермитажа в Санкт Петербург, музея "Пушкин" в Москва, "Оцокуши-Га-Хара Музей" - Япония, академията "Лалит Кала" в Ню Делхи, музея на открито "Моран" - Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция "Петер Лудвиг" - Германия, Музей Moutier - Швейцария, в сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана, в Националния музей на българското изобразително изкуство (НХГ), София, СГХГ, ГХГ- Силистра, Добрич, Бургас и др.

Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997) и автор на много монети и медали.

Има над 30 самостоятелни изложби в България и в целия свят.