Паметник на доброволците в "Аспарухово" иска кметът

Иван Портних отмени бедственото положение в района

Предложение за поставяне на "символ на доброволчеството" в "Аспарухово" е внесъл кметът на Варна Иван Портних, стана ясно от последния му пост във Фейсбук:

"В края на работния ден вчера отмених бедственото положение в Аспарухово. Месец след трагедията и ужаса, който преживяхме там. Месец, в който наяве излязоха много грозни истини, наложи се да вземем трудни решения, да преосмислим основно живота, ежедневието, навиците си. В този месец се случи обаче и нещо хубаво, почти чудо за обезверената ни държава: хиляди доброволци - мъже и жени, пенсионери и ученици, бедни и богати: хора от всички краища на страната дойдоха да помагат на пострадалите в "Аспарухово". Други бяха съпричастни с дарения, логистична помощ, техника...
Дълбок поклон на тези хора! Благодаря им, че ни върнаха вярата в доброто, вярата в нас самите, върнаха ни надеждата. На тях посвещавам този първи пост след едномесечното мълчание тук, провокирано от многобройните спекулации, от опитите да се използва трагедията на аспаруховци за политически и лични цели. Провокирано най-вече от това, че бързо разбрахме, че няма откъде да получим помощ и трябва да си помогнем сами. И го направихме. Въпреки всичко. Благодаря на всеки един от вас, посветил времето, усилията, здравето, тревогите и молитвите си на "Аспарухово" през последните 33 дни. В знак на благодарност и за да не забравим никога безименния подвиг на тези българи внесох в Обществения съвет по естетизация на градската среда предложение в "Аспарухово" да бъде поставен символ на доброволчеството."